Dialog er vejen frem i omskæringsdebat

Det vil klæde Morten Frisch og hans kampagne mod omskæring, at han forsøger at indgå i en dialog. Det kunne ske, at det hele går lettere, hvis man lytter til mennesker med en anden opfattelse – og undlader at tvære dem ud på de sociale medier, i aviser eller ved personlig henvendelse, mener Henri Goldstein

Det vil klæde Frisch og hans kampagne eller propaganda mod omskæring, at han forsøger at indgå i en dialog, skriver debattør.
Det vil klæde Frisch og hans kampagne eller propaganda mod omskæring, at han forsøger at indgå i en dialog, skriver debattør. . Foto: Henrik Vering.

Her i avisen fortæller Morten Frisch, at der er startet en ny forening, som ikke vil medvirke til et forbud mod omskæring.

Det har avisen også tidligere fortalt, og Morten Frischs værdiladede indlæg her 28. juni bekræfter kun, at skribenten er stærk modstander af den nye forening.

Det undrer man sig ikke over, når man gennem en årrække har læst Morten Frischs kampagne for at få forbudt omskæring i Danmark.

Han har brugt snart samtlige adgangsveje for at prøve at få lovgivning på området. Det inkluderer også at protestere mod en udenlandsk parlamentarisk delegations besøg i vort land, idet den blandt andet ville drøfte omskæringsemnet.

Der er ikke forbud mod omskæring i noget land i verden. Frisch ser gerne, at Danmark bliver det første.

Det interessante ved den artikel, jeg citerer, er skribentens opremsning af personlige forhold ved foreningens ledelse, idet Frisch mener, at argumenterne ikke holder, fordi de udtales af personer, hvis uddannelse ikke berettiger til disse.

Selv Frisch, der ikke er speciallæge, har ytringsfrihed, og han har sågar lov til at ignorere den alvorlige kritik, der er givet af hans omskæringsartikler. Set med mine øjne gør det endnu en gang hans indlæg personfikseret og uhæderligt.

Det er særlig interessant, når man kan læse, at de medicinske bivirkninger ikke spiller så megen rolle, men det er det etiske og rettighedsmæssige, der tæller.

Netop her glemmer Frisch, at også forældrene har et ansvar og en rettighed, som ikke skal overgå til Frisch-lovgivning, men blive på nuværende niveau, hvor netop Sundhedsstyrelsen har fastsat de juridiske forhold. Danske forældre er ikke dårlige, og de kender deres ansvar og forpligtelser.

Det vil klæde Frisch og hans kampagne eller propaganda mod omskæring, at han forsøger at indgå i en dialog.

Det kunne ske, at det hele går lettere, hvis man lytter til mennesker med en anden opfattelse – og undlader at tvære dem ud på de sociale medier, i aviser, i breve og ved personlig henvendelse.

Debatten har antaget et ualmindeligt modbydeligt niveau, som bør stoppe. Det tjener intet formål.

Henri Goldstein er speciallæge, dr.med. og cand.mag.