Fysisk sygdom overses hos brugerne af psykiatrien

"Mange psykisk syge mennesker er stærke på deres egen måde, og det, de gennemgår, er ingen søndagsudflugt, men aftvinger respekt. Deres situation er sårbar menneskeligt og socialt, og det reagerer de på," skriver Karsten Skawbo-Jensen. Arkivfoto. Foto: Jeppe Carlsen / Scanpix Danmark

Skal levetiden for mennesker med psykisk sygdom øges, må der findes virksomme metoder til at lette deres vej mod også fysisk sundhed, skriver Karsten Skawbo-Jensen

Vittige røster påstår, at en psykiater sjældent vil spotte en økse i panden på en patient, men vil have fagligt fokus på skizofrenien bag samme pande. Eller at psykiateren dygtigt kan afhjælpe de bipolare op- og nedture, men er blind for patientens voldsomme forstoppelse.

Lignende vittigheder kunne fortælles om borgerne og patienterne selv, som ikke formår at gøre nok for deres fysiske sundhed. Tiden er således ikke til at pege fingre nogen steder hen, men til at gøre noget ved problematikken. Mennesker med psykisk sygdom lever på grund af fysisk sygdom kortere end almenbefolkningen. For borgere med komplicerede psykiatriske lidelser er det i gennemsnit helt op til 20 færre leveår. Noget skyldes øget risiko for selvmord, men 60 procent kan henføres til fysisk sygdom. Det er en kendsgerning, som har pint sundhedspolitikerne og andre længe.

Borgere, der er brugere af psykiatrien, rammes oftere af blandt andet hjerte-kar-sygdom, diabetes, kræft og infektion. Og de har generelt set usunde kostvaner, ryger mere, drikker mere alkohol og er mindre fysisk aktive end resten af befolkningen.

Denne livsstil skyldes ikke

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.