Underernæring blandt ældre kan forebygges ved bedre mundhygiejne

"Som tandplejere ved vi, at en mulig årsag til, at svage ældre ikke altid får spist deres mad, meget vel kan være, at deres mund er for tør til, at de kan synke maden. Vi ved også, at hvis den ældre har ømme, blødende tænder på grund af tandkødsbetændelse, skal disse problemer tilses, før den ældre kan spise og tage på igen." Iris

Lad tandplejere indgå i omsorgsteamet med det plejepersonale, som har ansvaret for den daglige personlige hygiejne og dermed tandbørstning. På den måde kan vi gøre en stor forskel i kampen mod underernæring, skriver formand for Dansk Tandplejerforening

Underernæring er et alvorligt problem, for uden evnen til at spise et næringsrigt måltid har mennesker langt dårligere mulighed for at blive raske og komme ud af hospitalssengen. Det koster samfundet dyrt og forringer livskvaliteten.

Underernærede patienter og ældre på sygehusene, ældre i hjemmeplejen eller på plejecentre får i flere tilfælde ikke mad og måltider, som er tilpasset netop deres individuelle situation og behov. Det betyder, at maden ikke bliver spist og dermed ikke gør den gavn, som den kunne.

Derfor har Dansk Tandplejerforening sammen med 16 andre organisationer udarbejdet seks anbefalinger til, hvordan man kan adressere problemet.

Som tandplejere ved vi, at en mulig årsag til, at svage ældre ikke altid får spist deres mad, meget vel kan være, at deres mund er for tør til, at de kan synke maden. Vi ved også, at hvis den ældre har ømme, blødende tænder på grund af tandkødsbetændelse, skal disse problemer tilses, før den ældre kan spise og tage på igen.

Derfor er det afgørende, at opsporing af underernæring følges op af en konkret fastlæggelse af årsagen, så man kan igangsætte en handlingsplan. Der kan være tale om alt

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.