Karen Ellemann: Vækstpakken vil gøre en stor forskel i Udkantsdanmark

Yderområderne og øsamfundene er en vigtig del af den danske kultur og identitet. Det er derfor, vi bruger mange ressourcer på at skabe bedre vilkår for både at bo og arbejde i hele landet, skriver minister Karen Ellemann (V)

Karen Ellemann, Social- og indenrigsminister, Venstre.
Karen Ellemann, Social- og indenrigsminister, Venstre. Foto: Bax Lindhardt.

JEG ER STOLT OVER, at vi i regeringen har fundet finansiering til billigere færgebilletter til øerne. Vi har øremærket 95 millioner kroner årligt til at sænke billetpriserne. Dermed har regeringen taget et væsentligt skridt i retning af et landevejsprincip.

Med landevejsprincippet forstås, at billetprisen for at sejle med færge svarer til omkostningen ved at køre den samme strækning på landevej. Det er jeg glad for, fordi jeg ved, at lavere færgetakster længe har været på øernes ønskeseddel. Vi har i regeringen lagt op til, at de lavere færgetakster får effekt allerede fra efteråret 2016.

Derfor ærgrer det mig også, at Finn Slumtrup her i avisen den 12. februar skrev, at jeg understøtter vreden i Udkantsdanmark. At jeg taler ned til Udkantsdanmark.

Finn Slumstrup er galt afmarcheret. Ja, han har da ret i, at jeg ikke forstår Fanø-borgmester Erik Nørrebys (V) påstand om, at 95 millioner kroner til færgebilletter er et klart løftebrud. For det, mener jeg, er helt skudt ved siden af.

De 95 millioner kroner kan være med til at forbedre muligheder for bosætning og turisme på de mange danske øer. Og det ligger mig som social- og indenrigsminister meget på sinde, for jeg er helt på det rene med, at færgerne er øernes livline til resten af samfundet.

FÆRGEINITIATIVET STÅR da heller ikke alene. Vi bygger oven på den nye ordning for godstransport til øerne til 77 millioner kroner årligt. Det betyder for eksempel, at de varer, der bliver produceret på øerne, billigt kan fragtes til fastlandet.

Øerne støttes også hvert år med tilskud på sammenlagt 234 millioner kroner. Det er penge, der går til dækning af de ekstra udgifter, der er forbundet med at være ø og bo på en ø.

Lad mig også nævne den såkaldte ø-kortordning, hvor beboerne på 26 mindre øer får gratis persontransport med færgen. Og oven i det kommer tilskud til de statslige færger hvert år.

Når det er sagt, så er jeg enig med Finn Slumstrup i, at yderområderne i Danmark har nogle udfordringer. Yderområderne og øsamfundene er en vigtig del af den danske kultur og identitet. De har høj prioritet i regeringen, og det er derfor, vi bruger mange ressourcer på at skabe bedre vilkår for både at bo og arbejde i hele landet.

Blandt andre vigtige initiativer har vi netop afsat 200 millioner kroner til en bredbåndspulje, så også yderområderne får mulighed for god mobildækning og internetforbindelse. Det vil gøre en forskel i vores digitale verden.

Samtidig udflytter regeringen cirka 3900 statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet. De statslige arbejdspladser er til for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Derfor skal arbejdspladserne også være der, hvor borgerne og virksomhederne er - og det er i hele Danmark.

I det hele taget indeholder regeringens vækstpakke en palet af gode og slagkraftige initiativer, der skal være med til at sikre, at vi får vækst og udvikling i hele Danmark.

Og jeg er sikker på, at vækstpakken vil gøre en stor forskel.

Karen Ellemann (V) er social- og indenrigsminister