Vær på og del alt med alle hele tiden: Er vi blevet Facebook-narkomaner?

Illustration: Søren Mosdal

Når man ikke kan fungere i dagligdagen uden at delagtiggøre alle i hvad som helst på Facebook, minder det mig om misbrug på linje med alkoholisme, narkomani og ludomani, skriver Peter Olesen

Hvad gjorde vi dog, før vi blev velsignet med den ejendommelige nyskabelse Facebook?

Hvis man fik et kys af sin kæreste eller ægtefælle, hvis kæresten eller ægtefællen slog, børnene røg hash, eller familiemedlemmer gik nøgne rundt i boligen - tog man så billeder af det og hængte dem ud på et banner på husets facade? Eller lavede et opslag om de helt private hændelser nede på opslagstavlen i Brugsen?

Jeg tvivler. Man viste det måske til sin bedste ven eller veninde og fortalte om det til sine mest fortrolige. Men ligefrem bede om at få det helt private i Se og Hør, det er det da endnu kun stadig de færreste, der gør.

Men nu om dage skal alt ud i al offentlighed. Nu kan man ikke have bagt en bolle, uden at alle skal se, hvor nydelig den er. Alt, også det mest intime, skal af alt for mange deles med hundredvis af mennesker, måske endnu flere.

De unge mennesker er begyndt at få kvababbelser med de fotos af sig selv, ofte ganske intime, de er kommet til at lægge på nettet, eller som andre har lagt på. Ofte optakt til det rene mobberi. Etikken i brug af fotos på Facebook er nu heldigvis blevet et emne for skolerne, og flere unge tænker sig nu om

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.