Var den nu 10 år gamle kulturkanon en succes?

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai og tidligere kulturminister Brian Mikkensen (K). Foto: Scanpix

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil have kanontanken i spil igen. Det sker, 10 år efter at den daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) lancerede kulturkanonen. Den skabte en god debat om danskhed, mener Brian Mikkelsen i dag, men den havde slet ikke nok gennemslagskraft, mener litteraturprofessor Anne-Marie Mai

Ja, mener Brian Mikkelsen, medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti og forhenværende minister

Ja, helt klart.

Hovedformålet med kanonen var at få en debat om, hvad danskhed, dansk identitet og dansk kultur var for en størrelse i en tid, hvor dansk kultur var presset af globalisering og indvandring.

Og sådan er det jo stadig. Derfor har jeg også bakket op om, at Bertel Haarder nu igen vil have kanontanken i spil. For det er mindst lige så relevant i dag som for 10 år siden, hvor kanontanken gjorde lige det, den skulle.

Der blev skabt en kæmpe debat om, hvad danskhed er. Stort set alle aviser skrev om det dengang, og bogen med de udvalgte værker blev jo også en bestseller, der blev solgt i 150.000 eksemplarer, så rigtig mange danskere kunne gå på opdagelse i de værker, der var blevet valgt ud inden for litteratur, arkitektur, scenekunst, musik, design, film og billedkunst. Det var jo heller ikke tænkt som en facitliste, men som et bud på, hvad vi kan samles om som danskere.

Det var ikke mit eget bud, men de syv forskellige udvalgs

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.