Bent Lexner: Danmark må stå sammen om at hjælpe mennesker på flugt

Jøder har en særlig forpligtelse til at hjælpe mennesker i nød. Det er ikke tilfældigt, at vi i De fem Mosebøger gentagne gange finder sætninger, der taler om, at vi skal tage os af de fremmede, skriver den tidligere overrabiner Bent Lexner

"I disse dage fejrer jøder i hele verden det nye år. Det jødiske årstal er nu 5776. Det er en oplagt tid til at se tilbage på året, der er gået. Det nu passerede år har sat sig dybe spor i vor tilværelse," skriver tidligere dansk overrabbiner Bent Lexner.
"I disse dage fejrer jøder i hele verden det nye år. Det jødiske årstal er nu 5776. Det er en oplagt tid til at se tilbage på året, der er gået. Det nu passerede år har sat sig dybe spor i vor tilværelse," skriver tidligere dansk overrabbiner Bent Lexner. . Foto: Leif Tuxen.

I 1939 sejlede skibet ”St. Louis” ud fra Hamborg med omkring 1000 jødiske flygtninge om bord. Skibet sejlede tværs over Atlanterhavet og kom til Cuba, hvor det blev afvist.

Det fortsatte mod nord til New York, hvor flygtningene blev nægtet at gå i land, og ”St. Louis” måtte vende om og sejle tilbage til Hamborg. Omkring en fjerdedel af de 1000 passagerer omkom i nazisternes koncentrationslejre.

Den situation, som vi i Danmark oplever i øjeblikket, er på mange måder et moderne billede af ovennævnte historie. Jeg er ikke mere naiv, end at jeg naturligvis ikke mener, at vi i Danmark hverken kan eller skal løse verdens flygtningeproblem, men jeg kan ikke lade være at tænke på, om mine forældre og deres generation havde reddet livet i oktober 1943, hvis Sverige havde sagt: ”Vi kan ikke klare mere end nogle få hundrede.” Ville jeg så være kommet til verden?

I disse dage fejrer jøder i hele verden det nye år. Det jødiske årstal er nu 5776. Det er en oplagt tid til at se tilbage på året, der er gået. Det nu passerede år har sat sig dybe spor i vor tilværelse.

Mordet på Dan Uzan har ændret vor tilværelse, men har ikke stoppet vores ønske om at fastholde et jødisk fællesskab. Tværtimod har vi oplevet, at mange er blevet mere bevidste om nødvendigheden af, at vi står sammen. Vores ungdomsforening har vind i sejlene og har bekræftet, at nye generationer gerne vil være med til at opretholde dette fællesskab.

Selvom vi ikke benytter nytårsønsker helt på samme måde, som vi gør det omkring det borgerlige nytår, er det jødiske nytår en oplagt mulighed til at gøre status for det forgangne år og se, om der er ting, vi kan gøre bedre i det nye.

Naturligvis er danske jøder lige så chokerede som alle andre over den forfærdelige flygtningesituation. Også i den jødiske menighed er der kredse, der udtrykker meget negative holdninger til, at Danmark skal være med til at løse det øjeblikkelige flygtningeproblem.

Jeg er klar over, at dette blandt andet bunder i angsten for, at de, der opnår asyl i Danmark, kan komme til at udgøre en risiko for det trygge samfund, som vi har opbygget.

Jeg kan på mange måder godt forstå denne angst, men jeg har mindet den jødiske menighed om, at ikke mindst vi jøder har en særlig forpligtelse til at hjælpe mennesker i nød.

Det er ikke tilfældigt, at vi i de fem mosebøger gentagne gange finder sætninger, der taler om, at vi skal tage os af de fremmede, fordi ”I selv har været fremmede i Egyptens land”.

Selvom den del af Bibelen ikke har den samme status i kristendommen som den har i jødedommen, er det vel stadig sådan, at etiske værdier og almindelig moral også er danske værdier?

De fleste borgere i dette land har ingen erfaring som flygtninge. Det skal vi være taknemmelige for. Mange inden for det jødiske samfund har en flygtningehistorie med i bagagen. Måske har man ikke selv været flygtning, men ens forældre eller bedsteforældre har måtte forlade det sted, hvor de var født, og har måttet kæmpe for at blive accepteret i de lande, de kom til.

Det skal være mit ønske i anledning af det jødiske nytår, at vi i Danmark vil stå sammen i et forsøg på at hjælpe nogle af de mange millioner af mennesker, der i dag er på flugt.

Vi kan ikke vende ryggen til problemet. Vi må påtage os vort medansvar for den ulykkelige situation, og når Danmark så har taget vor kvantitet af flygtninge, så må vi gøre en indsats for, at disse mennesker bliver et positivt element i vort samfund.

Bent Lexner er tidligere dansk overrabbiner