Psykolog: Vi skifter job og ægtefælle som aldrig før

Al fællesskab og sammenhængskraft er baseret på, at vi fjerner blikket fra os selv og begynder at arbejde og leve for hinanden. Også når det ikke pynter på vores CV, skriver Mattias Stølen Due

Mattias Stølen Due, psykolog og rådgiver for familier i krise.
Mattias Stølen Due, psykolog og rådgiver for familier i krise.

Vi lever i en tid, hvor udvikling, forandring og bevægelse hyldes – især på arbejdsmarkedet.

I lørdags fremgik det for eksempel af en artikel i dagbladet Politiken, at der alene i det forløbne år er sket næsten 800.000 jobskift. Det vil sige, at over 30 procent af alle lønmodtagere har skiftet job på bare et år.

At få nyt job er nogle gange nødvendigt og godt, men der er dog alligevel en tendens i dette, som jeg finder urovækkende. Det fremgår, at mange skifter job for at pleje deres cv og fremme deres karriere. Sat på spidsen kan man sige, at de arbejder – og skifter selvsamme arbejde ud – af individuelle grunde. Fordi det er taktisk klogest i deres karriereforløb.

Morten Ballisager, der er direktør i konsulentfirmaet Ballisager, udtaler:

”Den dér med at sværge evigt troskab til sin arbejdsplads er ikke rigtig gangbar her på kanten til 2017.”

Morten Ballisager citeres desuden for at sige, at den optimale tid på et arbejde er 3,8 år. Så skal man videre for at fremstå dynamisk og dermed optimere ens karrieremuligheder. Men at gøre karriere er et individualistisk projekt og ikke et projekt, hvor andre eller en større sag er i fokus.

Tidligere talte man om at tjene en sag. I dag spørger man ikke, hvilken sag man tjener, men hvilken løn man tjener. Der er mindre fokus på ens bidrag til fællesskabet og et større fokus på det, man selv får ud af det.

Men hvis vi i tiltagende grad arbejder for vores egen skyld og ikke for andres, bliver vi et fattigere samfund. Ikke nødvendigvis økonomisk, men moralsk.

Det er desværre ikke kun i arbejdslivet, at vi foretager mange skift i selvrealiseringens navn.

Vi skifter også vores ægtefæller ud som aldrig før. Skilsmissestatistikken ligger på næsten 50 procent, og for folk, der bliver gift for anden gang, er tallet endnu højere.

Udskiftning af hinanden handler naturligvis ikke om at pleje sit cv, men den kan alligevel godt tolkes som et udtryk for det individualistiske perspektiv: at det er mit forhold og den anden, der er til for min skyld og ikke omvendt. Og får jeg ikke nok ud af relationen, må jeg videre.

Denne individualistiske tænkning er gift for vores samfund. Hvis arbejdet og de nære relationer primært bliver en arena for selvudvikling og ikke et sted, hvor man bidrager til samfunds- og relationsudvikling, risikerer vi nogle forhold og et samfund uden sammenhængskraft.

For al fællesskab og sammenhængskraft er baseret på, at vi fjerner blikket fra os selv og begynder at arbejde og leve for hinanden.

Også når det ikke pynter på vores cv.