Vores frygt efter terroren i Paris må ikke ramme flygtninge

Vi må ikke give efter for frygten, men holde fast i de mange efterretninger, der viser, at terrortruslen først og fremmest kommer fra europæiske borgere, skriver Sofie Carsten Nielsen (R)

"Og vigtigst af alt må vi som samfund inkludere Europa og flygtningene i stedet for at lukke ude. For lukker vi os ude - væk fra flygtninge og væk fra Europa - mister vi en grundsten i vores samfund, der handler om tillid og tiltro."
"Og vigtigst af alt må vi som samfund inkludere Europa og flygtningene i stedet for at lukke ude. For lukker vi os ude - væk fra flygtninge og væk fra Europa - mister vi en grundsten i vores samfund, der handler om tillid og tiltro.". Foto: Uffe Weng.

Efter angrebet i Paris frygter vi i høj grad endnu et terrorangreb. Det er en naturlig og menneskelig reaktion: Vi vil holde paraderne oppe, vi vil beskytte vores samfund og dem, vi har kær, og vi vil ramme dem, der vil os det ondt.

Men når vi rammer terrorister, er det helt centralt, at vi rammer rigtigt. Flygtninge fra Syrien flygter netop fra IS' rædsler og brutale styre. Det er disse mennesker, der på klos hold har oplevet gruen, frygten og skrækken for IS, og som vi ikke må anklage for de værste motiver, når de lander ved Europas kyster.

Vi må ikke give efter for frygten, men holde fast i de mange efterretninger, der viser, at terrortruslen først og fremmest kommer fra europæiske borgere.

Sagt med andre ord er den terrortrussel, vi står over for, langt mere kompleks end blot at lukke døren for flygtninge. Truslen kommer inde fra Europa.

Meget tyder på, at alle terrorister fra weekendens attentat i Paris var europæiske statsborgere, og derfor må vi blive bedre både til at forebygge og til effektivt at bekæmpe terror.

Det kræver et tæt samarbejde på tværs af grænser i Europa, og det kræver et stærkt politisamarbejde (også kendt som Europol). Derfor skal vi sørge for, at Europols nyoprettede Counter Terrorism-enhed kommer til at få de bedst mulige betingelser i kampen mod de personer og netværk, som radikaliserer og spreder had. Vi skal også se på, hvilke tilsvarende initiativer, der kan understøtte et godt og tæt samarbejde mellem politistyrkerne i EU.

Men forebyggelse handler om meget andet end politiarbejde. I hele Europa skal der startes tiltag som det, vi i Danmark kender med Aarhus-modellen eller som København, der har lanceret en plan for antiradikalisering af udsatte unge. For det er de grupper, ikke flygtningene, der fristes af IS og fanatisme.

For os i Radikale Venstre er det centrale lige nu, at vi står sammen i Europa om at bekæmpe rabiate kræfter og samtidig løfte opgaven med de historisk mange flygtninge - uden at blande det sammen. Det er derfor vores ansvar som en del af Europa at tage imod flygtninge og at hjælpe til at løse konflikten i Syrien.

Og vigtigst af alt må vi som samfund inkludere Europa og flygtningene i stedet for at lukke ude. For lukker vi os ude - væk fra flygtninge og væk fra Europa - mister vi en grundsten i vores samfund, der handler om tillid og tiltro.

Både til det det enkelte menneske, til flygtninge, Europa og vores demokrati.

Sofie Carsten Nielsen (R) er sit partis rets- og udlændingeordfører