Der er intet krav om hån i ytringsfriheden

Selvom noget er tilladt, er det ikke sikkert, det er gavnligt, skriver debattør. Derfor burde man efter terrorangrebet på Charlie Hebdo overveje, om der skal sættes grænser for, hvor langt satire- og karikaturtegninger må strække sig

Bør man bruge retten til at bringe satiretegninger på en måde, så sikkerheden og trygheden på avisredaktionener sættes på spil? Modelfoto.
Bør man bruge retten til at bringe satiretegninger på en måde, så sikkerheden og trygheden på avisredaktionener sættes på spil? Modelfoto. Foto: LoloStock.

DET ER DYBT TRAGISK, hvad der foregik i Paris onsdag den 7. januar og dagene derefter.

Med dette som baggrund må begivenhederne i Paris - og den efterfølgende reaktion på verdensplan - rejse dette spørgsmål med tanke på fremtiden: Kan der slet ikke sættes nogen grænse for, hvor langt satire- og karikaturtegninger kan strække sig?

I lyset heraf vil nogle fortsat påstå, at danske aviser i frihedens navn skal have lov til at bringe de tegninger, de har lyst til. Og principielt kan jeg ikke være uenig i en sådan påstand.

Men her kommer altså en problemstilling, som ingen danskere - og for den sags skyld heller ingen andre nationaliteter i demokratiske samfund - kommer uden om: Skal retten til at bringe satiriske tegninger udøves på en sådan måde, at følgerne heraf bliver, at sikkerheden og trygheden ved at være ansat på eksempelvis en dansk avisredaktion sættes under yderligere pres?

Selvom noget er tilladt, er det ikke sikkert, det er gavnligt.

Det gælder i mange andre sammenhænge, og derfor må det også være med i overvejelserne, når en avisredaktion træffer en beslutning om anvendelse af satire- og karikaturtegninger.