Kristne oprørere hærger Uganda

Oprørshæren LRA har intensiveret overgrebene på civile i det nordlige Uganda

skriver fra Kampala

Den berygtede kristent orienterede oprørsbevægelse Herrens Modstandshær, LRA, har intensiveret sine aktiviteter i det nordlige Uganda, hvor den spreder skræk og rædsel med angreb og kipnapninger af unge civile.

- Der har været en meget dramatisk udvikling i det nordlige Uganda i de seneste syv til otte måneder, siger danskeren Jakob Mikkelsen, der arbejder for FN's fødevareprogram, WFP, i Uganda. Han vurderer, at antallet af mennesker, der må have fødevarehjælp fra WFP på grund af uroen i området, er vokset med en halv million mennesker. I alt forsynes 1,25 millioner mennesker i området nu med mad fra WFP.

Bevægelsens selvbestaltede leder, den pseudokristne profet Joseph Kony, hævder, at LRA's mål er at indføre De Ti Bud som livsgrundlag i Uganda.

LRA overfalder civilbefolkningen, dræber de voksne, røver deres ejendele og tager børnene med sig til baser i nabolandet Sudan for at gøre dem til soldater i deres hær. Det drejer sig om børn helt ned til syv år. Og de udgør efterhånden omkring 80 til 90 procent af oprørshærens styrker.

- Unge piger bliver brugt som sexslaver, de må lave mad og samle brænde, men de bliver også sat til at kæmpe, fortæller Jakob Mikkelsen, som må bære skudsikker vest og have militær beskyttelse, når han skal ud med fødevareforsyninger.

Regeringens hær svigter

LRA er den tredje oprørs-hær, som har hærget det nordlige Uganda, siden Yoweri Museveni overtog magten i Uganda i 1980'erne. Oprørernes eneste kon-krete formål er at få afsat Museveni. Joseph Kony er frygtet i området ikke alene på grund af sin brutalitet, men også fordi lokale mener, at han er i stand til at udøve magi.

Konflikten i regionen bunder i, at det var folkeslagene i det sydlige Uganda, først og fremmest bagandaerne omkring Kampala, der med Museveni og dennes befrielseshærs sejr over diktatoren Milton Obote i 1986 satte sig solidt på magten i landet. Konys oprørsbevægelse forsøgte i starten at skaffe indbyggerne fra nord en øget andel i magten igen. Men som årene er gået, er formålet med krigen nærmest glemt, og i dag gælder det for oprørerne blot om at overleve og beholde en magtbase.

Regeringshæren gør på sin side ikke nok for at yde beskyttelse til lokalbefolkningen. Dels betragter regeringen nemlig de nordlige folkestammers lidelser som selvforskyldte, dels er der mange, der tjener tykt på krigen.

- Samtidig med at regeringen naturligvis fremhæver oprørernes brutale behandling af børnene, sker det også ofte, at de selv indsætter børnesoldater, som de har erobret fra oprørerne, fordi disse børn er de mest effektive soldater, man kan tænke sig, fortæller Susanne Kirch Christensen fra Red Barnet, som har et omfattende hjælpeprogram i Uganda.

Hjælp til børnesoldater

Red Barnet tager sig blandt andet af rehabiliteringen af de børnesoldater, som slipper bort fra oprørerne. Nogle af dem tages til fange af regeringshæren, og så melder problemet sig, om de nu skal behandles som børn eller som krigsfanger. For Susanne Kirch Christensen er der ingen tvivl:

- Vi betragter dem som børn. For det første fordi de er det. For det andet fordi de ikke er kommet frivilligt ind i alt dette, men er blevet tvunget ind i det, siger hun.

Det er forbundet med livsfare at forsøge at slippe ud af LRA's kløer. Bliver børnene fanget igen af oprørerne, bliver de banket ihjel, og det er deres kammerater, der gør det. 20.000 børn er blevet bortført af oprørsstyrker, vurderer hjælpeorganisationerne. 6000 af dem er døde.

De, som slipper væk med livet i behold og kommer i behandling, kan ofte lægge de uhyrligheder, de har oplevet, bag sig.

- Det er det overraskende, siger Susanne Kirch Christensen.

- I op til 90 procent af tilfældene lykkes det at rehabilitere børnene, så de kan vende tilbage til deres familier og landsbyer og leve et almindeligt liv uden iøjnefaldende sjælelige men. Det hænger sammen med, at folkene i det nordlige Uganda har en tradition for at kunne tilgive, og de har bestemte ritualer til rensning af sjælen. Når de tilbagevendte børn har gennemgået disse ritualer, optages de uden problemer i det samfund, hvor de hører til.

LRA har i årevis klaret sig ved at have baser i det sydlige Sudan, hvor lokale oprørsgrupper bekæmper den sudanske regering, som derfor ikke kontrollerer området. Nu er en fredsaftale imidlertid på vej til at blive indført, og det kan bremse LRA. En fredsslutning kan nemlig komme til at betyde, at LRA ikke mere fra tid til anden vil kunne trække sig tilbage til det sydlige Sudan for at kunne samle kræfter, træne nye børnesoldater og så igen gå på overfald inde i Uganda. Men det er endnu uvist, om centralregeringen i Sudan har tænkt sig at stoppe den berygtedede oprørs- leder eller blot vil se igennem fingre med, at han opholder sig på sudansk terræn mellem sine angreb.

udland@kristeligt-dagblad.dk