Morsom video sætter fokus på vores digitale liv efter døden

Når vi dør, efterlader vi os et bjerg af digital information. Men spørgsmålet om, hvem der skal arve konti på sociale medier og digitale dokumenter, er uafklaret for mange. Humoristisk video sætter fokus på problemstillingen

"Vi håber på en humoristisk måde at gøre opmærksom på, at vi skal forholde os til vores digitale liv, inden vi dør," siger direktør i Landsforeningen Liv&Død om videoen. Foto: Fra Youtube
"Vi håber på en humoristisk måde at gøre opmærksom på, at vi skal forholde os til vores digitale liv, inden vi dør," siger direktør i Landsforeningen Liv&Død om videoen. Foto: Fra Youtube.

Hvad sker der med det digitale liv, når man dør?

Hvad nu, hvis nogen tilbød at printe din Facebook-tidslinje ud og begrave den i skoven, når du er væk? Lægge dine Instagram-billeder på en USB-pen og sende dem til himmels med en raket? Lade en udskrift af dine digitale dokumenter gå op i røg for derefter at sprede asken ud over havet?

Hvis du trækker på smilebåndet, er det rimeligt nok. Idéerne stammer fra videoen "Din digitale bedemand", hvor en ung mand fører familiens bedemandsfirma videre ved at tilbyde "digitale" begravelser.

(Artiklen fortsætter under videoen) 


Videoen er fiktion med et glimt i øjet, men problematikken er ægte nok.

For danskerne producerer i gennemsnit, hvad der svarer til 5,7 millioner Word-sider tekst i løbet af et liv. Af de 52.000 danskere, der dør hvert år, vil mange efterlade sig et bjerg af digitale dokumenter, men ofte uden at have efterladt de nødvendige passwords og login-oplysninger.

Det skriver Landsforeningen Liv&Død, der står bag videoen. Foreningen vil med humoren som redskab gøre danskerne opmærksomme på "den digitale arv."

"Vi håber på en humoristisk måde at gøre opmærksom på, at vi skal forholde os til vores digitale liv, inden vi dør. Det kan jo få store konsekvenser for mange relationer, hvis de pårørende får indblik i noget, der måske var meget personligt, eller hvis de ikke kan få adgang til mange skønne feriebilleder og familiefortællinger," skriver Mogens Balling, direktør i Landsforeningen Liv&Død, i en pressemeddelelse.

Vores digitale dokumenter dækker over lige så mange kategorier som vores fysiske ting. Det er både feriebilleder på computeren, mail-korrespondancer, skatte- og bankoplysninger, det private musikbibliotek og alle de kreative tekster, som aldrig kom længere end dokumentmappen på computeren.

Juraen i forbindelse med digital arv er dog ikke helt ligetil, blandt andet fordi mange internetsider er udenlandske og derfor underlagt udenlandsk lovgivning. Således er Facebook notorisk kendt for ikke på nogen måde at give adgang for efterladte til afdødes konti. E-boks, hvor danskerne modtager og lagrer al offentlig kommunikation, er mere gennemskuelig, og her kan man give pårørende adgang, mens man endnu lever.

Landsforeningen Liv&Død har samlet en liste over forskellige store internetfirmaers politik omkring dødsfald. Derudover anbefaler foreningen, at man opretter et "digitalt testamente" med adgangskoder og brugernavne til de vigtige digitale konti - og sørger for at få slettet det, som man ikke ønsker, ens efterladte skal få adgang til.

Der findes cirka to millioner danske profiler på Facebook. Landsforeningen Liv&Død anslår, at der på verdensplan findes 30 millioner døde bag aktive Facebook-profiler.