Kåre Gade: Pulled pork med lumre undertoner

SOMMERMAD: Den mellemste er på besøg. Selv de mest uskyldige ord og udsagn får en frivol betydning. Fruen sender mig det trætte vi-ved-begge-to-hvor-han-har-det-fra-blik.

Illustration: Bjørn Ortmann
Illustration: Bjørn Ortmann.

Den mellemste er på besøg nogle dage. Dels fordi han vil give os mulighed for at fejre ham på hans fødselsdag, dels fordi han er flad og har brug for et sted, hvor han kan spise gratis.

Han hævder, at han følger den trendy 5:2-kur, hvor man spiser fem dage om ugen og faster to dage. Det ser ikke umiddelbart ud til at have nogen effekt på hans størrelse. Måske er han kommet til at forveksle dage med timer.

Han er i sit sjofle es, da han sidder ved fødselsdagsmorgenbordet. Selv de mest uskyldige ord og udsagn får pludselig en frivol betydning – boller, juice, saftig, hård, holde, smøre.

Hans brødre gør deres bedste for at returnere de verbale bolde. Fruen sender mig det trætte vi-ved-begge-to-hvor-han-har-det-fra-blik. Fødselaren smiler svedent.

“Det er min fødselsdag, og så får jeg lov til at lave standup hele dagen, og alle skal more sig,” proklamerer han.

Annonce: Køb bogen her

Han har også fået lov at bestemme, hvad vi skal have til middag. Det skal være den populære, amerikanske dagen- derpå-barbecue-herreret, som kaldes pulled pork – et navn, som i løbet af dagen viser sig at kunne bruges i et utal af sætninger med lumre undertoner.

Egentlig skal man lave pulled pork i en lukket grill, men da husstanden ikke råder over sådan en, giver han mig lov til at putte svinet i ovnen (undertrykt fnisen). For at kompensere for den manglende røgsmag foreslår jeg, at han bruger røget paprika i den krydderiblanding, han gnider kødet med (beskidt grynt).

Jeg foreslår også, at vi hælder lidt øl i stegegryden. Det forekommer mig at være både amerikansk og drengerøvsagtigt. Efter nogle timer lugter hele huset af øl, røg og svinekød.

Han er jævnligt ude i køkkenet for at tjekke processen og hælde mere øl på, mens han gnider sig forventningsfuldt på maven. Han rydder krydderiskabet og laver ras-el-hanout, som han har hørt skulle passe godt til pulled pork. Det vidste de nok ikke i Marokko.

Da vi efter mange timers kombineret folkekomedie og langtidsstegning er bænket omkring bordet i haven, ser han nærmest lykkelig ud.

Han spiser sin pulled pork-proppede bolle i store, nydelsesfulde bidder, tørrer HP-saucen af skægget, læner sig tilbage i havestolen og ræber højlydt. Hans brødre stemmer i. Et vindue i nabohuset bliver lukket med et smæk. Fruen hviler albuerne på bordet og skjuler ansigtet i hænderne.

“Ved I forresten, hvordan englænderne siger ananas i flertal?” spørger den 24-årige.

Mens de andre begynder at diskutere, om de mon siger ananasses, ananae eller bare ananas, prøver jeg at regne ud, hvad den sjofle pointe er. Han kigger veltilfreds rundt på os alle sammen, inden han med selvbevidst elegance afslutter sit partytrick:

“Ved I hvad, jeg tror faktisk bare, de siger pineapples.”

Pulled pork med ras-el-hanout og coleslaw

Illustration: Bjørn Ortmann
Illustration: Bjørn Ortmann

Ras-el-hanout

1/2 kanelstang | 1 tsk korianderfrø | 1 tsk spidskommenfrø | 1 tsk bukkehornsfrø | 1 tsk fennikelfrø | 1 tsk sennepskorn 

Ristes på en hed pande og knuses i en morter eller krydderimølle.

Pulled pork

2 spsk groft salt | 2 spsk brun farin 1 spsk røget paprika | evt. 1 chipotle chili, knust | 1 1/2 kg svinenakke med ben (eller 1 kg uden) | oliven- eller rapsolie | 6 dl øl | vand

Tænd ovnen på 220° og sæt en stegegryde med lidt olie i bunden ind på risten. Bland salt, sukker, paprika og evt. chipotle og gnid blandingen godt ind i kødet. Tag den varme gryde ud, læg kødet i den og vend det rundt i den hede olie. Sæt den tilbage i ovnen. Når kødet efter 30 minutter er brunet, hældes øllet ved - suppler evt. med vand, så det dækker. Læg tætsluttende låg eller folie over gryden og skru ned på 120°.

Steg i 6-8 timer. Tag kødet op, læg det i et varmt fad og riv det i trevler ved hjælp af to gafler. Drys og vend med ras-el-hanout og server med groft brød, ketchup, brown sauce og coleslaw.

Coleslaw

2 1/2 dl creme fraiche | 2 spsk grov sennep | 1 lille hvidkålshoved, revet | 5 gulerødder, revet | salt

Rør creme fraiche og sennep sammen. Bland de revne grønsager i. Smag til med salt.