10 ting, du kan lave med dit barnebarn under skolekonflikten

Vi har samlet idéer og forslag til lærerige projekter, som børnebørn og bedsteforældre kan tage fat på

10 ting, du kan lave med dit barnebarn under skolekonflikten

Hverdagen er på ubestemt tid suspenderet for landets skolebørn. I mange familier giver konflikten anledning til. at bedsteforældre kommer til at tilbringe mange ekstra timer med deres skolesøgende børnebørn.

Vi har samlet 10 idéer til lærerige projekter, som børnebørn og bedsteforældre kan tage fat på. Både natur-teknik, hjemkundskab, dansk, historie med mere kommer på det ellers lockoutramte skema.

1. Tap birkesaft. Foråret har ladet vente længe på sig, men nu er det muligt at tappe den sødlige birkesaft. Man kan kun tappe fra træer, som har nogle år på bagen. Alt, hvad man skal bruge, er et stykke gummislange, en flaske og noget sejlgarn samt en batteridrevet boremaskine og accept fra træets ejer.

2. Se i gamle skolebøger. Mange børn vil gerne vide mere om deres bedsteforældres barndom. Har man gemt skolebøger fra dengang, kan de fortælle en historie i sig selv. Husker man remser fra sin skoletid, vil mange børn også gerne forsøge at lære dem.

3. Gå på skattejagt. Har man en GPS eller en smartphone, kan man gå på såkaldt Geocaching, hvor man ved hjælp af en GPS-modtager kan finde såkaldte skatte. På geocachingdanmark.dk kan man blive ledt på sporet af skatten, som kan forandre en gåtur til en engagerende udfordring.

4. Brevskrivningens kunst. De fleste børn er gode til at sende beskeder på deres telefon, men de skriver sjældent breve. Find brevpapir og skriveredskaber frem og send breve. Bor man i nærheden af København, kan man gratis tegne sit eget frimærke på Post & Telemuseet.

5. Opbyg et herbarium. Anemoner, erantis og vintergækker er klar til at blive plukket, og på en gåtur vil børnene finde mange urter, som kan indgå i samlingen, når de først er blevet identificeret. Har man ikke en blomsterpresse, kan man presse blomsterne i tykke bøger, hvor man omgiver planten med køkkenrulle.

6. Lav stearindryp. Har man rester af kulørte stearinlys og en skål med vand, kan man lave farverige stearindryp. Mange fritidsordninger lader ikke børnene lave stearin-dryp, fordi det let kan gå galt, når flere børn sidder med tændte stearinlys. De små farverige plader kan man forsyne med sytråd og sætte op i vinduer.

7. Form alfabetet. Lav en portion trylledej af to kopper mel, en kop salt, en kop varmt vand og en spiseskefuld olie. Af den portion kan man forme alfabetet. Trylledejen skal bage ved 120 grader omkring en time afhængig af figurernes størrelse.

8. Læsemaraton. En populær aktivitet på mange skoler, hvor børn er fordybet i læsning i fire timer. Gå på biblioteket og find bøger, som barnet har lyst til at læse, og indret en behagelig læsekrog og sørg eventuelt for lidt godbidder til maratonlæseren.

9. Kokkeskole. Hjemkundskab er mange børns yndlingsfag, men ofte er skolernes budgetter så skrabede, at de ikke får lov til at tilberede en hel middag fra bunden.

10. Besøg Filmstriben. Er man registreret som låner på et bibliotek, kan man også bruge online filmtjenesten filmstriben.dk. Her kan man gratis låne en dokumentar- eller spillefilm, som man kan se på computeren.