Flere generationer fester sammen i Skanderborg

Trygge rammer og en ny generation af friske ældre gør, at hele familier tager på festival sammen i Skanderborg på tværs af aldersskel. De fællesoplevelser styrker sammenholdet i familien, mener både fagfolk og festivalgæster

Etårige Lærke er på sit livs første festival. Hun er sammen med sine forældre, to storebrødre og farmor. Se flere billeder fra festivalen ved at bladre i billedserien
Etårige Lærke er på sit livs første festival. Hun er sammen med sine forældre, to storebrødre og farmor. Se flere billeder fra festivalen ved at bladre i billedserien. Foto: David Leth William.

En række højlydte hvin får flere festivalgæster til at stoppe op og dreje hovedet i retning af søbredden. Jubelhylene kommer fra 13 måneder gamle Lærke, hvis lyserøde heldragt antager en stadig mørkere nuance, i takt med at hun farer ind og ud mellem strålerne fra et lille springvand. Imens betragter 41-årige Britt Flensborg Rasmussen sin datter, som tydeligvis holder sin egen fest i Skanderborgs bøgeskove, hvor cirka 50.000 mennesker i disse dage er samlet til festivalen, som kalder sig Danmarks smukkeste, som varer fra den 6. til den 10. august.

Lærkes far og to storebrødre på 14 og 17 år render for øjeblikket rundt et andet sted under trækronerne, og indimellem træder farmoderen til og passer den lille, så også Britt Flensborg Rasmussen kan slå sig løs og deltage i festlighederne.

”Vi elsker at være på festival sammen hele familien. Her er noget at lave for alle aldre, og det giver os meget som familie, at vi kan være fælles om sådan en dejlig oplevelse,” siger Britt Flensborg Rasmussen, som i 16 år har været medhjælper på festivalen, hvor hun blandt andet har haft til opgave at passe de andre medhjælperes børn.

Traver man en tur rundt over den bøgeflisbelagte skovbund, bliver det tydeligt, at det ikke er en hindring at deltage i festlighederne, selvom om man bruger stok eller sut. Mellem store flokke af unge mennesker, der skåler, synger og griner, titter her og der en klapvogn frem, ligesom små poder skuer ud over menneskemængden fra deres plads på skuldrene af voksne med mere eller mindre gråt hår.

Hele familier har fået smag for at tage på festival sammen på tværs af generationer. Hvor mange findes der ikke tal på, men statistikken fra sidste års festival viser, at et bredt udsnit af aldersgrupper er repræsenteret. Knap hver femte gæst er under 24 år, lidt over halvdelen af deltagerne er mellem 25 og 45 år, og knap hver fjerde har rundet de 45 år. Og det er meget positivt, at en del af disse gæster er hele familier, som trodser aldersskel og tager på festival sammen. Det mener professor Lars Dencik, Roskilde Universitet, som forsker i børn, unge og familieliv,

”Vi lever i en meget fragmenteret kultur, hvor vi kan vælge og vrage i specialiserede arrangementer målrettet unge, ældre, jazzelskere eller fans af klassisk musik. Men til den her slags festivaler er der lidt for enhver smag og lidt til alle aldersgrupper. At man kan være sammen om den slags som familie styrker fællesskabet og sammenholdet. Det er oplevelser som disse, der binder mennesker sammen,” siger han.

Lars Dencik mener ikke, at familiernes fællesskab omkring festivalen har noget at gøre med overbeskyttende curlingforældre eller unge, der udnytter deres gamle forældre som barnepiger, sådan som nogle måske kunne tænke.

”Det er kun fint, at generationerne kan have glæde af hinanden, i og med at bedsteforældrene får nogle gode oplevelser med børn og børnebørn, mens de travle børnefamilieforældre får et frirum fra hverdagen.”

De gode fælles oplevelser er også noget af det, som den 41-årige festivalgæst Per Christensen nyder ved at have sine børn med på festival. Familien trasker rundt i bodgaderne, hvor 12-årige Niklas kigger på de mange varer på bordene, mens hans seksårige lillesøster Nicola mest er optaget af sine nye, lyserøde hørebøffer, som holder den værste larm væk.

”At være på festival sammen giver os noget helt andet at være sammen om som familie, end hvis vi bare havde været hjemme. Og bagefter kan vi snakke længe om de skøre oplevelser og om musikken,” siger Per Christensen, som er med for 26. gang.

Hver femte gæst har været med på Skanderborg Festival mindst ni gange, viser en publikumsundersøgelse foretaget af analyseinstituttet InfoCollect i 2013. Og når folk er så glade for at komme der, går det ofte i arv til næste generation. Det er en af forklaringerne på, at hele familier fester sammen i bøgeskoven, siger talsmand Poul Martin Bonde.

”Der er for eksempel mange medhjælpere, hvis arbejde går på tur i generationer. Der er flere familier, hvor både forældre, børn og børnebørn er fælles om at drive en bar eller lignende,” siger han.

Samtidig gør arrangørerne en dyd ud af at skabe trygge, smukke og luksuriøse rammer i skoven, indkøbe kvalitetsmad og sørge for gode toiletforhold, hvilket både tiltaler børnefamilier og ældre.

”Men det er nu ikke fordi, vi er en festival målrettet børnefamilier. Vi sørger for, at alt foregår i en kærlig ånd og i trygge rammer, men grundlæggende er festivalen mest af alt en voksenlegeplads,” siger talsmanden.

Sådan ser 67-årige Lene Busk Sørensen også på det. Hun slentrer rundt i vandkanten ved Skanderborg Sø sammen med sin svigerdatter Malue Claudi på 39 år. Børnebørnene på 5, 8 og 10 år er ikke med, for Danmarks Smukkeste Festival er en voksenfest, mener de to kvinder.

”Vi nyder at dele glæden ved musikken og har samme musiksmag. Vi har for eksempel hørt Christopher og 50 Cent sammen. Der stod vi og hujede og svingede med armene. I det hele taget kan vi rigtig godt lide at lave ting sammen og rejser også tit sammen hele familien og spiller golf,” siger Lene Busk Sørensen.

Og det er en historisk ny tendens, at familier på tværs af generationer i stigende grad kan være fælles om den slags oplevelser. Det siger Karen Munk, lektor ved Aarhus Universitet og leder af forskningsgruppen Ageing Society Group, der undersøger, hvordan alderdommen ændrer sig i disse år.

”Det bliver rigtig tydeligt i disse år, at den store generation fra efterkrigstiden præger samfundet på en lang række områder. De er raske, ressourcestærke og har masser af tid, og derfor ynder de at arrangere fælles rejser, udflugter og sikkert også festivalture for børn og børnebørn. De føler sig ikke gamle og vil ikke afskæres fra noget,” siger hun.

Samtidig har mange af nutidens ældre en mentalitet om, at de hellere vil give deres penge videre med varme end med kolde hænder. De vil hellere have nogle gode oplevelser med børn og børnebørn, mens tid er, end de vil testamentere dem en bunke penge, siger Karen Munk:

”Man ser tydeligt en opgradering af familien på det her område. Og det vil komme til at dominere samfundet endnu mere de kommende år, i takt med at nutidens ældre vil sætte en ny dagsorden omkring måden at blive gammel på. De har lyst til at have en kontinuitet i tilværelsen, som indebærer udadvendte aktiviteter, som man hidtil har tillagt unge mennesker. Derfor vil vi se flere eksempler fremover på, at børn, forældre og bedsteforældre foretager sig ting sammen.”

Preben og Tove Nymann på 75 og 73 år er gode eksempler på, at selv en dåbsattest fra 1940'erne ikke er nogen hindring i at tage del i skovfesten. Med klapstole og fadøl i hænderne forcerer de forsigtigt trærødder og jordbunker i skovbunden med retning mod den store musikscene, hvor bandet Folkeklubben skal spille. Ægteparret kender ikke musikken faktisk kender de slet ikke nogen bands på festivalen men de synes, at navnet Folkeklubben lyder tilforladeligt. Parrets søn, Flemming på 51 år, leder dem kyndigt gennem pladsen. Han har været medhjælper på festivalen 17 gange og syntes, det var på tide at inddrage forældrene i den begivenhed, han holder så meget af. Derfor forærede han dem i foråret en billet hver i fødselsdagsgave.

”Det er sjovt at se, hvad det er for noget, og dejligt, at vores søn vil have sine gamle forældre på slæb. Vi er næsten lige kommet, men det er allerede en god oplevelse,” siger Tove Nymann, og hendes mand stemmer i:

”Vi ved jo ikke helt, hvad vi går ind til. Men vi er i godt selskab og har allerede fået et par håndmadder og en fadbamse. Så helt galt kan det ikke gå.”

KD SPC - Skanderborg Festival  Skudt til Kristeligt dagblad, der laver en artikel om familier der tager på festival sammen på tværs af generationer.
KD SPC - Skanderborg Festival Skudt til Kristeligt dagblad, der laver en artikel om familier der tager på festival sammen på tværs af generationer. Foto: David Leth William
KD SPC - Skanderborg Festival  Skudt til Kristeligt dagblad, der laver en artikel om familier der tager på festival sammen på tværs af generationer.
KD SPC - Skanderborg Festival Skudt til Kristeligt dagblad, der laver en artikel om familier der tager på festival sammen på tværs af generationer. Foto: David Leth William
KD SPC - Skanderborg Festival  Skudt til Kristeligt dagblad, der laver en artikel om familier der tager på festival sammen på tværs af generationer.
KD SPC - Skanderborg Festival Skudt til Kristeligt dagblad, der laver en artikel om familier der tager på festival sammen på tværs af generationer. Foto: David Leth William