Børn skal lære, at mad er en gave

Drop bekymringer om skiftende principper for sund kost, og lær i stedet børnene god manerer, siger kogebogsforfatter Sabine Lemire

I mange børnefamilier er der fokus på, hvad man kommer på tallerkenen, mens der er mindre fokus på kulturen i forbindelse med måltidet. –
I mange børnefamilier er der fokus på, hvad man kommer på tallerkenen, mens der er mindre fokus på kulturen i forbindelse med måltidet. –. Foto: .

Danske forældre er omgivet af et væld af skrevne og uskrevne regler, når de skal lave mad til børnene. I stedet for at have fokus på at opretholde de skiftende principper for sund kost slår forfatteren Sabine Lemire til lyd for, at forældre lærer deres børn en god måltidskultur.

Hun er mor til fire børn i alderen fra 6 til 15 år og uddannet designer. Nu har hun med afsæt i erfaringerne fra sit eget køkken skrevet bogen 365 retter til børnefamilien med spiseforslag til alle årets dage. En diger bog med alt fra idéer til middagsretter over kager til kreative indslag til madkassen.

LÆS OGSÅ: Babettes gæstebud i Alsace

Jeg møder mange forældre, som er ved at gå i panik over, at deres børn ikke vil spise den mad, der bliver serveret, og samtidig har forældrene dårlig samvittighed, fordi maden ikke lever op til kostrådene. Jeg ser lidt anderledes på maden: Groft sagt er jeg mod kostregler, hvor snart det ene og snart det andet er forbudt. Jeg vil hellere tale for en madkultur, som kan fremme glæden ved mad, siger hun.

Hun bakkes op af den tyske ernæringspsykolog Thomas Ellrott, som er leder af det ernæringspsykologiske institut ved universitetet i Göttingen i Tyskland. Med afsæt i forskning om smag opfordrer han forældre til at indstille broccoli-krigen. Til den tyske avis Die Welt siger han:

Brug ikke tvang til at få et barn til at spise. Det er også nytteløst at argumentere med, at man skal spise en bestemt ting, fordi det er sundt. Det vil få barnet til at forbinde ordet sundt med noget formynderisk. Kom lidt grønt på barnets tallerken, fortæl at den grønne farve ser smukt ud på tallerkenen og bed barnet smage bare lidt. Mange børn skal smage noget 10 gange, før de kan lide det. Og så må man som forældre huske, at man selv er et forbillede. Det, du spiser, vil dine børn også være tilbøjelige til at smage på, siger Thomas Ellrott.

Sabine Lemire er født og opvokset i Danmark, men hendes far er fransk, og de franske madtraditioner har præget hendes syn på kulturen omkring måltiderne.

Det er vigtigt for mig, at børn smager på maden, og så tager vi ikke de vilde kampe om, hvor meget man skal spise af det ene og det andet. Men jeg vil for eksempel ikke høre mine børn sige, at der er noget, de ikke kan lide. Hvis der er noget, man ikke kan lide, så må man lade være med at spise det, men man skal ikke underholde med det, siger hun.

I lejligheden i det indre København, hvor familien bor, har børnene ofte gæster med hjemme. Og de unge gæsters omgang med maden vækker ofte undren hos Sabine Lemire.

Mad er en gave, og bryder man sig ikke om gaven, fortjener værten, at det ikke bliver centrum for samtalen. Når mine børn har gæster, kan jeg høre, at mange børn ikke har lært, at man ikke skal tale dårligt om maden, siger hun.

I perioder har hun forsøgt sig med at sætte hovedret og dessert på bordet samtidig. De af børnene, som ville spise frugtsalat med fløde før frikadellerne og råkosten, fik lov til det. Børnene fik selv lov at vælge rækkefølgen på retterne, fordi det vigtigste for Sabine Lemire er at give børnene glæden ved at spise sammen.

Familien har af samme grund flere uskrevne regler om måltidet. Skærme af alle slags skal lægges til side, inden de sætter sig til bordet. Hun lærer børnene, at de ikke skal hvile albuerne på bordet, ikke hænge over bordet, og hun lærer dem, at de ikke skal tømme fadene, men at det er godt at levne lidt.

Jeg oplever, at folk bliver irriterede over, at deres teenagere hænger ved bordet og ikke har lært almindelige manerer. Jeg tror, det skyldes, at vi gennem børnenes opvækst er alt for lydhøre for, hvad de mener og synes. Men når det gælder manerer ved et bord, så er der ting, som jeg ikke går på kompromis med. Et godt måltid handler ikke bare om maden, men om stemningen ved bordet, hvor man både taler og lytter. Vi plejer gerne at tage en runde , hvor man fortæller om dagen eller nævner det bedste, som er hændt i løbet af dagen.

0Sabine Lemire er aktuel med bogen ”365 retter til børnefamilien”. –
0Sabine Lemire er aktuel med bogen ”365 retter til børnefamilien”. – Foto: Lindhardt & Ringhof.