Børn ned til syv år deler nøgenbilleder af sig selv

Stadig flere børn deler intime billeder og videoer af sig selv på internettet, viser rapport. Forældre, tal med jeres børn, for de kan havne i voldsomme ydmygelser og angst, lyder opfordring fra børneorganisationer, som genkender problemet

Herhjemme deler børn helt ned til seksårs-alderen billeder og videoer af sig selv på internettet, og nogle gange er det billeder med et seksuelt indhold, fortæller Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet. Modelfoto.
Herhjemme deler børn helt ned til seksårs-alderen billeder og videoer af sig selv på internettet, og nogle gange er det billeder med et seksuelt indhold, fortæller Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet. Modelfoto.

Har dit barn en telefon eller computer med adgang til internettet, er der god grund til at tage en snak om, hvor varsom man skal være med at dele billeder af sig selv.

Sådan lyder opfordringen fra danske børneorganisationer, efter en ny rapport har vist, at ikke bare teenagere, men også mindre børn deler videoer og billeder med et seksuelt indhold af sig selv på internettet.

”Børn er ikke beskyttet, blot fordi de sidder på børneværelset,” siger Bente Boserup, chef for Børnetelefonen under Børns Vilkår.

Rapporten er udarbejdet af organisationen Internet Watch Foundation baseret i Storbritannien, som bekæmper seksuelt misbrug af børn på internettet i samarbejde med it-firmaet Microsoft.

Den er baseret på undersøgelser af 3803 videoer og billeder fra internettet med et seksuelt indhold. Og rapporten konkluderer, at 17,5 procent af materialet er lavet af børn på 15 år eller yngre, mens 7,5 procent er lavet af børn på 10 år eller yngre. Tal, som ifølge rapporten er vokset. 

Langt de fleste billeder – 93 procent – er af piger. Rapporten omtaler blandt andet en 7-årig pige, som via et webkamera har blottet sig for en ukendt bruger på en hjemmeside, hvor folk deler videoer med hinanden og bliver ”belønnet” med kommentarer og ”synes godt om”-klik. Pigen siger på videoen, at ”mor måske vil opdage den og blive bekymret og, du ved, slette min konto”. 

Herhjemme deler børn helt ned til seksårs-alderen billeder og videoer af sig selv på internettet, og nogle gange er det billeder med et seksuelt indhold, fortæller Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet.

Tendensen er vokset i takt med, at stadig flere yngre børn får egen mobiltelefon med et kamera i. Mange børn opretter profiler på sociale medier som Facebook og Instagram, selvom aldersgrænsen er 13 år, fortæller hun.

”Der er meget søgen efter anerkendelse i det her. Vi ved, at børn søger ’likes’, og de tror, de skal leve op til nogle bestemte idealer. Så løfter de for eksempel op i blusen eller deler billeder af sig selv i meget lidt tøj. De deler billederne med nogle venner, som måske bliver til uvenner, eller de deler dem på Facebook og har ikke husket kun at dele dem med nogle få. Så bliver de spredt til andre hjemmesider,” siger hun.

Selvom de fleste billeder og videoer ikke er tiltænkt offentligheden, er næsten 90 procent af billederne fra den nye undersøgelse blevet distribueret videre til andre hjemmesider. Det betyder, at billederne og videoerne er blevet tilgængelige for alle, og de børn og teenagere, der har delt dem, ikke har mulighed for at fjerne dem eller kontrollere, hvem de bliver sendt videre til.

”Vi ved, at nogle ligger søvnløse og er angste og ikke tør tale med nogen, fordi der er trusler og skyld og skam inde over,” siger Gitte Jakobsen.

Problemet med overgreb via internettet er så stort, at Red Barnet i maj måned sætter fokus på det med konferencer i flere danske byer. 

Hos Børnetelefonen under Børns Vilkår har man talt med børn på 12-13 år, som er meget bange, fordi de er blevet lokket til at dele billeder med et seksuelt indhold på internettet. For eksempel af voksne, der via en falsk profil på sociale hjemmesider giver sig ud for at være jævnaldrende, fortæller chef for Børnetelefonen Bente Boserup.

”Det triste er, at børn er meget nysgerrige og har tillid til andre, og den tillid bliver rystet her. De fortryder bagefter, men bliver måske truet med, at hvis de ikke gør det igen, vil deres forældre få det at vide, eller billederne vil blive sendt ud til hele verden. Så sidder de i fælden,” siger hun og tilføjer:

”Børn bliver så skamfulde og ulykkelige over, at de er kommet til at sende billeder ud. Nogle tænker konstant på, at de kan dukke op blandt familie eller venner, og den usikkerhed har i USA ført til, at børn har taget deres eget liv.”

Forældre har en voksende opgave i at være meget nysgerrige ”på den gode måde”, fortæller Bente Boserup:

”De må sørge for, at deres børn ikke laver aftaler med nogen på nettet og ikke lægger billeder ud af sig selv, hvor de er nøgne eller halvnøgne. Heller ikke til den bedste veninde, for billederne kan havne andre steder den dag, man ikke er bedste veninder længere.”

Gitte Jakobsen peger på, at der for forældrene gælder samme forholdsregler som uden for internettet:

”De skal vide, hvem deres børn leger med og er sammen med på nettet. Og så skal børn vide, at lige meget hvad der sker, så kan de tale med forældre eller andre voksne om det.”

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere dit barns brug af internettet? Find hjælp i en række gode råd her.