Boom i bøger til bedsteforældre

Bedsteforældre er usikre i rollen, og bogforlagene ved, at de er en købestærk målgruppe

©E. AUDRAS/6PA/MAXPPPILLUSTRATION GRAND MERE ET PETIT FILS
©E. AUDRAS/6PA/MAXPPPILLUSTRATION GRAND MERE ET PETIT FILS. Foto: colourbox.com.

Engang var det de nybagte forældre, som var målgruppen for forlagenes bøger om familieliv. Men i 2010 har bøger om familielivet i særlig grad henvendt sig til bedsteforældrene. Bøgerne er udtryk for, at den nye generation af bedsteforældre føler sig usikre i rollen. Det mener historikeren og debattøren Henrik Jensen.

"Kulturens mere faste modeller er gået i opløsning, og derfor står den terapeutiske industri parat med mulige løsninger. På den ene side er vores familieliv blevet afritualiseret og normløst, men når man som bedsteforælder vil give en hjælpende hånd med børnebørnene, vil man opleve, at familielivet på ingen måde er normløst. I mange unge familier er der stærke regler, som man skal overholde, for ellers kommer man på kant med den unge familie," siger han.

Det er familielivseksperter som sundhedsplejerske Sigrid Riese og psykolog Margrethe Brun Hansen, som på det seneste har skrevet bøger til bedsteforældrene. I stakken er også Edel Hildebrandt og Rine Dahlerups "Superbedste" og antologien "Børnebørn". Familieterapeut Lola Jensen har viet et afsnit til bedsteforældrene i opslagsværket "Den store far, mor & børn". Lola Jensen siger, at noget af det eneste, de nye bedsteforældre er fælles om, er, at der er frit valg på hylderne mellem en række rollemodeller som bedsteforælder.

"Engang var det at være bedsteforældre knyttet til et bestemt billede af et ældre par. I vores kultur ser vi mange måder at være bedsteforældre på," siger hun.

Nils Bjervig, som er redaktør af bogbranchens blad Bogmarkedet, mener, at forklaringen på det øgede antal bogudgivelser er, at dagens bedsteforældre er en købestærk målgruppe.

"Det er den rigeste generation af bedsteforældre, vi nogensinde har haft. De har både tid og økonomisk overskud og er generelt meget aktive. Men da de samtidig ofte er aktive på arbejdsmarkedet, kan der opstå en loyalitetskonflikt mellem job og børnebørn, og den slags kan der jo komme gode bøger ud af," siger Nils Bjervig.

nygaard@k.dk