Den jul min far gav min mor en kam til 49 kroner

Der skal ikke pilles meget ved vores advents- og juletraditioner, før vi bliver en smule usikre, skriver Nanna Schelde og husker tilbage på den jul i senfirserne, hvor hendes mor fik en kam af faren i julegave

Til jul glæder vi os til gensynet med det, vi kender. Juletræet skal for eksempel se ud, som det plejer.
Til jul glæder vi os til gensynet med det, vi kender. Juletræet skal for eksempel se ud, som det plejer. Foto: Jakob Dall.

Jeg husker tydeligt den jul i senfirserne, da min mor fik en kam af min far.

Kammen var lavet af rosentræ, og var for så vidt pæn. Men det var også den eneste gave, hun fik, og den havde kostet 49 kroner.

Den jul havde mine forældre nemlig besluttet, at de kun måtte bruge 50 kroner på julegaver til hinanden.

Ikke fordi de var juleminimalister på gavekur, men fordi tre børn og et huslån med høje renter gjorde julen til en udskrivning. For mig var det noget af en øjenåbner. Jeg tænkte på, om vi nu var fattige. På grund af en kam til 49 kroner føltes julen anderledes.

Der skal ikke pilles meget ved vores advents- og juletraditioner, før vi bliver en smule usikre. Advent kommer af latin ”Adventus Domini”, som betyder ”Herrens komme”. Adventstiden markerer forventningen om Jesu genkomst.

Men den markerer sandelig også forventningen om juletraditionernes genkomst, hvilket fremgår af dette adventstillæg.

Vi glæder os til gensynet med det, vi kender. De samme engle og uldne nisser bliver hængt op år efter år.

Klejner bliver lavet ud fra samme gamle opskrift og kogt ved samme temperatur, og vi følger med i de velkendte juleudsendelser i tv. December er den måned, hvor vi ser mest fjernsyn i fællesskab.

Netop fælleskabet er for mange helt essentielt i julemåneden. Af samme grund kan det kræve et stort mæglingsarbejde at ændre på traditioner og træde ind i nye familiekonstellationer, når det kommer til juletiden.

Selv i et lille land som Danmark er der forskel på, hvad man synes er det rigtige at foretage sig, spise og synge.

Personligt har jeg også måttet åbne for nye variationer af julen. Min egen bedre halvdel er norsk, hvorfor vi hvert andet år nu fejrer jul i Norge. Her spiser vi ribbe, en slags flæskesteg, og surkål i stedet for and og rødkål. Salmerne lyder dog næsten ens.

Og jeg har fundet ud af, at jeg synes, det er lige smukt, om vi på norsk synger ”mektig er Guds himmel” eller på dansk ”prægtig er Guds himmel” i ”Dejlig er jorden”. Og så er det altså skønt, at der rent faktisk er sne i december i Norge.

Det kunne Danmark godt lære noget af.

Angående den jul, hvor min mor fik en kam til 49 kroner af min far, så var vi ikke rigtigt fattige. Faktisk manglede der ikke noget. Der var både adventskrans, æbleskiver og små gaver i hjemmeskoen i løbet af december måned. Ganske som der plejede.

Og nu er det blevet en tradition at tale om den jul, hvor min mor fik en kam.

Glædelig jul!