Livets store problemer bliver mere tydelige i julen

Ensomhed, stress, familiekonflikter og de helt store spørgsmål om meningen med livet fylder alt sammen mere i julen

”Vi oplever i højere grad henvendelser, der har en mere eksistentiel karakter og vedrører emner som ensomhed og meningen med livet og den situation, man som psykisk sårbar befinder sig i. Den type samtaler fylder mere i december, fordi det er en højtid, der bygger på de nære værdier,” siger lederen af Psykiatrifondens telefonrådgivning
”Vi oplever i højere grad henvendelser, der har en mere eksistentiel karakter og vedrører emner som ensomhed og meningen med livet og den situation, man som psykisk sårbar befinder sig i. Den type samtaler fylder mere i december, fordi det er en højtid, der bygger på de nære værdier,” siger lederen af Psykiatrifondens telefonrådgivning. Foto: koszivu - Fotolia.

Julen er hjerternes fest, og forventningerne er høje, når familier landet over samles om det overdådige julebord, danser rundt om juletræet og kæmper om den hele mandel i risalamanden. Men netop de høje juleforventninger kan bringe familiekonflikterne frem i lyset og er en særlig svær tid for folk, der er psykisk sårbare, påpeger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

”I julen er der både et højt stressniveau og et højt forventningsniveau, som kolliderer, fordi de høje forventninger slet ikke kan hænge sammen med realiteten. I mange børnefamilier er man ved at blive væltet over ende af alle de arrangementer, man skal deltage i,og ting, man skal nå, samtidig med at det forventes, at man julehygger i ro og mag derhjemme,” siger hun.

Især for skilsmissefamilier er december en højtid for konflikter. Med 19.435 skilsmisser blev 2014 ifølge Danmarks Statistik året med det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark i løbet af et år.

”Et ømt punkt er ofte, hvem der skal holde jul hvor, især med diverse kombinationer af delebørn, bonusbørn og nye partnere. Der er et kæmpe puslespil, som skal gå op, hvor følelser kan komme i klemme, for eksempel når ens voksne barn vælger at holde jul med eksmanden og hans nye familie,” forklarer Camilla Carlsen Bechsgaard.

Den tilspidsede situation for skilsmissebørn i juletiden kan de især mærke i Børns Vilkår, når børn og unge henvender sig via BørneTelefonen.

”Skilsmissejulen kan være hård for børnene, fordi de risikerer at komme i klemme. Den største konsekvens ved en skilsmisse for forældre er, at de ikke kan være sammen med deres børn hele tiden,” siger Bente Boserup, der er seniorkonsulent i Børns Vilkår.

Et af problemerne opstår, når begge forældre vil tilbringe december med børnene eksempelvis ved at holde mere end én juleaften og nytårsaften.

”Der bliver lavet konstruktioner, som måske gør de voksne glade, men som kan være rigtig hårde for børnene. Børn kan også blive udslidte i juletiden og har behov for dage, hvor der ikke er det store forventningspres om, at de skal være glade og taknemmelige hele tiden,” forklarer hun og påpeger, at forældrenes iver efter at tilgodese alle julebehov kan sætte børnene under unødigt pres.

”Nogle skilsmissebørn bliver spurgt, hvor de helst vil være til jul, så de føler, de skal vælge, hvem de elsker højest. Vi hører også om bonusbørn, som føler, der ikke bliver taget lige så meget hensyn til dem, hvor de kan få opfattelsen af at være det 'forkerte barn',” fortæller hun og opfordrer skilsmisseforældre til at indse, at de af og til må give afkald på nogle af deres egne behov, så børnene kan få en mindre stresset jul.

”Forældrene skal i god tid tale sammen om alt fra juleaften til gaver, så der ikke opstår konkurrence og spændinger mellem forældrene, som går ud over børnene,” forklarer Bente Boserup.

Også i Psykiatrifondens telefonrådgivning kan juletidens udfordringer mærkes. Her oplever de i særlig grad, at det er de eksistentielle problemstillinger, der kommer i spil i december, oplyser Liza Marie Johnson.

Hun er leder af Psykiatrifondens telefonrådgivning, som tilbyder rådgivende samtaler til mennesker med psykiske udfordringer og personlige kriser samt pårørende.

”Vi oplever i højere grad henvendelser, der har en mere eksistentiel karakter og vedrører emner som ensomhed og meningen med livet og den situation, man som psykisk sårbar befinder sig i. Den type samtaler fylder mere i december, fordi det er en højtid, der bygger på de nære værdier,” siger hun.

Især følelsen af ensomhed kan i juletiden blive forstærket i konfrontationen med den omgivende julefryd og gammen.

”Det er en stor del af vores kultur, at jul er forbundet med familie, hygge og samvær. Hvis man i forvejen føler sig uden for fællesskabet, bliver kontrasten større i december. Man ser andre mødes til julegløgg og julefrokost. Nogle af dem, der kontakter os, kan i den sammenhæng føle sig isolerede, fordi de kan være udfordret på relationerne,” forklarer hun.

Samme problemstilling peger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard på.

”Hvis man har nogle følelsesmæssige udfordringer i livet, kan julen være en meget sårbar tid, for eksempel hvis man er i en situation, hvor man hverken har familie eller netværk. Ensomheden bliver massiv, når alle andre skal hygge, og der er hjerter og stearinlys over det hele. Julen bliver en ekstrem demonstration af familien som den primære livsværdi, hvor det bliver tabu at tale om ensomhed,” forklarer hun og påpeger, at for andre kan det være juletidens samværsforpligtelser, der skaber udfordringer, der er svære at overskue.

Sidste år sad Liza Marie Johnson i telefonrådgivningen med en ung mand i røret, som havde svært ved leve op til decembers selskabelige forventninger med alt fra julefrokoster, til når klokken slår midnat på årets sidste dag.

”Alle hans venner skulle til nytårsfest, og han kunne ikke rumme at skulle indgå i det sociale fællesskab. Han var bange for, at det ville udløse et angsttilfælde, hvis han var med til nytårsfesten,” fortæller Liza Marie Johnson og fremhæver, at samtalernes formål er at hjælpe dem, der henvender sig, til selv at tage skridtet til at hjælpe sig selv videre.

Psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard opfordrer til at skrue ned for de høje decemberambitioner for at undgå, at juletiden bliver sværere end nødvendigt.

”Urealistiske juleforventninger kan skabe et enormt pres. Mange konflikter kan undgås, hvis man kommunikerer åbent og lærer at gå på kompromis,” fastslår hun.