Tennis kan også være for hele familien

Der er både små børn og bedsteforældre, når der hver søndag er familietennis i Ølstykke og Stenløse tennisklubber. Idéen er oplagt, forklarer træner Maj-Britt Quitzau, for sporten giver både familiesamvær og sved på panden

Siden maj har Ølstykke og Stenløse tennisklubber tilbudt såkaldt familietennis, og på en søndag morgen er der omkring 30 børn og voksne i alle aldre. –
Siden maj har Ølstykke og Stenløse tennisklubber tilbudt såkaldt familietennis, og på en søndag morgen er der omkring 30 børn og voksne i alle aldre. – . Foto: Leif Tuxen.

En slange af hoppende børn og voksne danser sig gennem en række forhindringer i en hal i Ølstykke i Nordsjælland. Det er tidligt søndag morgen, og der er en anelse mindre spræl i de voksne end i børnene, der griner og hujer og fræser over gulvet.

Det kan godt være, at forhindringerne udgøres af nogle kegler, man skal hoppe rundt om, eller en rebstige, man skal steppe hurtigt hen over. Men for de morgenfriske børn og voksne i Ølstykke er det kaktusser og slanger i Det Vilde Vesten. Og det handler om at løbe hurtigt og få sved på panden.

Ketsjerne ligger godt nok drysset rundt i et hjørne i hallen lige nu, men om lidt skal de svinges og bruges, og ikke bare af børnene, men også af de voksne. For det er egentlig tennis, familierne er kommet for at spille.

I maj gik Stenløse og Ølstykke tennisklubber nemlig sammen om at tilbyde familietennis, hvor idéen er, at hele familien skal være sammen om sporten.

”Ofte ser man, at forældrene parkerer børnene til en aktivitet, så de enten selv får et frikvarter eller kan lave noget andet. Men her er forældre og børn fælles om at dyrke sporten og komme ind i den. De hjælper hinanden. Man kan mærke, at det styrker samværet, for der er en hel anden indlevelse i både sport og barn, når forældrene involverer sig. Og så er det sjovt,” siger træner Maj-Britt Quitzau.

Hun er ikke uddannet tennistræner, men har spillet tennis i klubben i tre år, og da DGI i foråret spurgte Ølstykke Tennisklub, om de ville være interesseret i at prøve konceptet familietennis, meldte hun sig. Siden har hun været til nogle trænerkurser, og selvom det kan være udfordrende at holde styr på cirka 30 børn og voksne i alle aldre, er hun glad for, at hun gjorde det. For idéen med at lave tennis for familier giver god mening, forklarer hun, der selv er mor til to.

Foto: Leif Tuxen

”Når jeg var med mine børn til svømning, har jeg tit undret mig over, at man sidder der en time og ser på, at ens barn svømmer. Det er så himmelråbende dumt, for hvorfor har forældrene ikke bare en bane ved siden af, hvor de kan ligge og svømme crawl? I vores samfund i dag, hvor sundhed og motion er vægtet så højt, giver et koncept som familietennis rigtig god mening. Så kan det godt være, at man som voksen ikke får realiseret sig selv ud til fingerspidserne, men man får alligevel rørt sig lidt og på den gode måde, fordi man er sammen med sine børn. Så det giver rigtig meget mening i den travle hverdag,” siger hun.

Og hun skal vist ikke være bange for, at de voksne ikke får sved på panden, bare fordi familietennis fungerer lidt på børnenes præmisser. Efter tre runder i Det Vilde Vesten er nogle af de voksne stået af.

”Vi er jo ikke 17 længere,” gisper én og tager sig til siden. Børnene pukler videre, overhaler hinanden og gør legen til en konkurrence om at nå hurtigst igennem runden.

”Det handler om at gøre træningen til en leg. På den måde er det meget anderledes end juniortræning. Her inkorporerer vi en historie, der går igen, som kan fastholde interessen for de små og også udfordre dem. Det er også for at binde forældre og børn sammen i en fælles historie. Mange af øvelserne er baseret på, at de skal spille sammen,” siger hun.

Foto: Leif Tuxen
Foto: Leif Tuxen

Efter opvarmningen deles forældre og børn dog op i to grupper. Der er mange i dag, og for at der kan komme lidt retning på træningen, går de voksne over på banerne ved siden af børnenes. Børnene tager Maj-Britt Quitzau sig af. Der er nogle, der skyder til balloner med deres ketsjer. Det er de små, der skal øve sig i at ramme. De lidt større spiller med skumbolde frem og tilbage over net, mens der fjolles, og nogle opdager, at en ballon kan sidde fast på håret med statisk elektricitet.

I den anden ende af hallen sørger Fernando Acosta, der er tennistræner i Stenløse Tennisklub, for at få de voksnes puls op. Han fodrer dem tennisbolde, som de skyder tilbage, og der er væsentligt mere fart på boldene her end i børnenes ende af hallen.

Det er en svær balancegang at sørge for, at alle niveauer og aldre får lige meget ud af træningen, forklarer Maj-Britt Quitzau.

”Man kommer jo med en familie, hvor folk er på forskellige niveauer, og det skal man have til at fungere i træningen. Nogle gange får de voksne måske ikke så meget ud af det, nok især dem med små børn. Men vi prøver at lægge ind i træningen, at forældrene også får pulsen op. For eksempel kan vi indlægge armbøjninger til de voksne, hvis de bliver ramt af en bold i legen, hvor man skal skyde med skumbolde på hinanden,” siger hun.

Familietennis er en af de nye måder, hvorpå Dansk Tennis Forbund og DGI i fællesskab forsøger at øge opmærksomheden omkring tennis under idrætsforeningernes projekt ”Bevæg dig for livet”, som skal få flere danskere til at dyrke foreningsidræt.

Visionsleder for ”Bevæg dig for livet – tennis”, Lorenz Sønderby, forklarer, at hvor tennis havde sin storhedstid i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne, er medlemstallene i tennisklubberne halveret siden da. I dag er der omkring 66.000 danskere, der spiller tennis i foreningsregi i Danmark, og med Familietennis vil man gerne nå en ny målgruppe.

Foto: Leif Tuxen

”Vi kan se, at børnefamilierne er dem, der er mindst foreningsaktive, men samtidig er dem, der faktisk helst vil være aktive. En større medlemsundersøgelse fra 2010 foretaget af Idrættens Analyseinstitut pegede på, at de ikke er aktive, fordi de i stedet gerne vil bruge deres fritid sammen med deres børn. På den måde er familietennis ret smart, fordi forældrene kan slå to fluer med et smæk. Der er masser af forældre, der bare sidder på sidelinjen, mens deres børn dyrker sport, men hvis de i stedet fik stukket en ketsjer i hånden, ville de synes, det var sjovt,” siger han.

Han forklarer, at der er blevet tænkt i nye måder at gøre tennis nemt og sjovt på for familierne.

”Vi har introduceret nye boldtyper og banestørrelser, der gør det lettere at lære spillet at kende. Med fire nye langsommere og blødere boldtyper giver det en let og sjov introduktion til tennis, inden den traditionelle gule tennisbold venter. Tennis har haft et ry for at være en svær og udfordrende sportsgren at starte til, hvilket jo også kan være tilfældet for yngre børn på en stor bane. Så når man kan spille på mindre baner og med blødere bolde, kan alle spille og vinde point,” siger han.

Klokken er ved at nærme sig 10, og der bliver rundet af. Nogle af familierne bliver lidt ekstra tid og låner banerne ved siden af, hvor de kan spille videre mod hinanden. Ude ved indgangen til hallen har 44-årige Snurre Jensen og hans otteårige datter, Silja, taget tennistaskerne over skuldrene. De er ved at lave legeaftale med nogle af de andre.

”Vi kender hinanden fra børnenes skole, men nogle af os er faktisk også begyndt at spille tennis sammen uden for familietennis,” forklarer Snurre Jensen.

”Vi kommer her hver uge, for det er sjovt at spille tennis og lave noget sammen. Det er godt med motion, og at man kan mærke, at man forbedrer sig. Og så tror jeg, at det er godt for børnene at lære at øve sig på noget, det kan man jo få brug for andre steder,” siger han.

”Ja, og så er det trygt at gå til tennis med forældrene,” siger Silja.

”Hvis man for eksempel falder, er det rart at blive trøstet af sin far,” siger hun og smiler.