Kristne film er blevet for alle

En bølge af nye og vedkommende bibelske og religiøse film er skyllet ind over filmindustrien. Det giver god mening i en tid, hvor religion fylder mere og mere på den internationale scene, mener ekspert

Billede af hovedpersonen, Agata Trzebuchowska, i den polske film "Ida". Filmen er bare én af flere nyere kristne biograf film.
Billede af hovedpersonen, Agata Trzebuchowska, i den polske film "Ida". Filmen er bare én af flere nyere kristne biograf film.

Når vi danskere skal i biografen og vælge film, er der flere og flere aktuelle film med kristent indhold på plakaten.

Kristne og religiøse film har vundet et større indpas i filmlandskabet de seneste par år.

Fælles for filmene er den høje kvalitet og det faktum, at de ikke prædiker kristendom, men mere beskæftiger med almenmenneskelige og eksistentielle spørgsmål.

Derudover er mange af filmene skabt af nogle af vor tids bedste og mest nytænkende instruktører. Det gælder blandt andre den britiske instruktør Ridley Scott, som stod bag storfilmen Exodus: Kings and Gods fra sidste år.

Det nye er, at filmene ikke er missionerende på samme måde som tidligere.

Til gengæld rummer de bibelbaserede film politiske budskaber - særligt i de amerikanske film. Det mener Peter Schepelern, lektor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling.

”Kristendommen er udfordret af sekularisering og modernitet i Vesten. Et vist kristent-religiøst islæt giver meget god mening i en tid, hvor religion fylder meget i international politik. Ser du på USA i dag, så er amerikaneres religiøsitet stadig en helt central identitetsmarkør,” siger han. 

Ifølge Peter Schepelern er det således et rammende tidspunkt at lave film med kristent indhold, da de rummer klare vestlige-humanistiske budskaber. Han mener, at det kan være en del af en mere fundamentalistisk tidsånd.

”Men i Danmark støder man sjældent på fundamentalistiske kristne, så her kan man tillade sig mere,” fortsætter han.

Udviklingen kan være med til at redde religiøse film i fremtiden, skriver Alissa Wilkinson, filmanmelder og assisterende professor i engelsk og humaniora på King's College i New York, i det amerikanske magasin The Atlantic

Hun konkluderer, at grænserne mellem kristne film og eksistentielle film er ved at blive opløst.

Et eksempel på denne nye udvikling er filminstruktøren John Michael McDonaghs aktuelle film, "Calvary". Filmen handler om en katolsk præst, der lever og arbejder i en irsk fiskerby. Filmen handler om tilgivelse og forsoning, men også om social arv og familieforhold anno 2014.

John Michael McDonagh ville først og fremmest skabe en film, som bruger kristendommen til at sætte fokus på det moderne menneskes bredere eksistensvilkår. 

Per Juul Clausen, der er filmanmelder på Danmarks Radio, mener ikke, at det er en ny tendens, at filmkunsten bruger kristendommen til at spejle menneskets almene eksistensvilkår:

"Faktisk vil jeg påstå, at det er en nogenlunde konstant størrelse. Mange af de instruktører, der bliver regnet for de mest betydningsfulde i filmhistorien, brugte overvejelser om tro og religion i deres historier. For eksempel Ingmar Bergman," siger han og tilføjer:

"Den slags 'udogmatiske' film om troens, religionens eller eksistentialismens plads omkring os kan jeg sagtens se omkring mig. Man kan for eksempel bare vende blikket mod den aktuelle og anmelderroste film "Korsvejen"," påpeger han.

Også den polske film, "Ida", som tidligere i år vandt en Oscar-statuette for bedste udenlandske film, beskæftiger sig udbredt med kristen tro og eksistens - uden dog at prædike kristendom.