Stig Grenov: Vi prøver igen næste gang

Det blev heller ikke ved dette valg, at Kristendemokraterne kom på tinge. Muligheden for et kredsmandat holdt håbet i live til det sidste, men sent i aftes måtte selv de mest optimistiske partimedlemmer konstatere, at deres indsats havde været forgæves – i hvert fald i denne omgang. For Kristendemokraterne giver ikke op

Kristeligt Dagblad fulgte i hælene på Kristendemokraternes formand Stig Grenov på valgaftenen. Se flere billeder ved at klikke i pilen på billedet
Kristeligt Dagblad fulgte i hælene på Kristendemokraternes formand Stig Grenov på valgaftenen. Se flere billeder ved at klikke i pilen på billedet. Foto: Petra Theibel.

Klokken er lidt over 19, og Stig Grenov ankommer til Grønlandsværelset på Christiansborg til lyden af klapsalver fra kristendemokratiske partifæller og sang fra gospelkoret Conquerors, der klædt i hvidt fra top til tå nyfortolker salmer.

Partiet har ikke været over spærregrænsen i ti år, og trods fremgang ved denne valgkamp tyder alt på, at de famøse to procent af stemmerne bliver svært at nå. Derfor er partiets store håb en snæver mulighed for et såkaldt kredsmandat i Vestjylland, som kan sikre partiet repræsentation i Folketinget, også selvom at partiet ikke skulle nå over spærregrænsen.

”Vi satser på et kredsmandat, det må jeg sige. Vi vil være jublende lykkelige over at komme over spærregrænsen, men keep dreaming, lad os holde os nede på jorden,” siger formand Stig Grenov ved sin ankomst.

Klokken 22.10 står det dog klart for partiet, at også kredsmandatet er en uopnåelig drøm. Med skuffelse i øjnene og tapre smil på læben konstaterer de, at det heller ikke bliver denne gang, at de kommer i Folketinget. Men lad os først spole tiden tilbage til tidligere på aftenen.

”Har han allerede fået en ministerbil?,” jubler et partimedlem, da en tv-skærm live-transmitterer billeder af Stig Grenov, der i bil bliver kørt mod Christiansborg. Stemningen er god i Grønlandsværelset, der er dekoreret i Kristendemokraternes karakteristiske orange farve, og alle derinde er enige om, at partiet har ført en usædvanlig god valgkamp:

”Da valgkampen startede for tre uger siden, sagde alle, at vi havde en landsformand, som ingen kendte. Nu kender alle ham,” siger Bent Hansen, der er organisatorisk næstformand i partiet.

”Jeg mener, at vi har en god chance for at blive valgt ind. Men jeg er også uddannet inden for økonomi, og jeg ved, at når det står mellem budget og regnskab, så er det regnskabet, der tæller. Derfor må vi vente og se resultatet.”

Det massive medieombud i lokalet vidner også om, at Kristendemokraterne ved denne valgkamp har fået en større og mere betydningsfuld rolle. I meningsmålingerne har rød og blå blok ligget tæt, og
Kristendemokraternes fremtid har derfor kunne gå hen og være afgørende.

Så da Stig Grenov smilende og dansende ankommer til et gospelfyldt værelse, bliver han hurtigt omringet af mange medier, der vil høre hans vurdering af Kristendemokraternes chancer.

”Jeg ser mange gode muligheder. Jeg tror, at der er mange, der kan se, at hvis man vil have en blå regering, så er man nødt til at give Kristendemokraterne en stemme,” forklarer han.

Hvad sker der, hvis I ikke bliver valgt ind?

”Så prøver vi igen næste gang.”

Med dig som formand?

”Det bestemmer medlemmerne jo,” siger Stig Grenov.

Organisatorisk næstformand Bent Hansen mener også, at partiet uanset hvad skal blive ved med at forsøge at komme på tinge.

”Når man har en sag, så forsvinder den ikke,” siger han og fortæller, at han har stemt blankt ved de senest to Europaparlamentsvalg, fordi Kristendemokraterne ikke har stillet op.

Senere på aftenen står en gruppe medlemmer af partiets ungdomsafdeling, Kristendemokratisk Ungdomsparti, fordybet over en bærbar computer i Grønlandsværelset. De følger optællingen fra valgstederne i Vestjylland nøje, hvor håbet om et kredsmandat stadig lever.

Men lidt over klokken 22 kan Andreas Møller fra Kristendemokratisk Ungdomsparti konstatere, at det ikke kommer til at gå, som de har ønsket. Partiet kommer ved fjerde valg i træk ikke i Folketinget.

”Fremgangen i Vestjylland er ikke stor nok. Vi går 50 procent frem de steder, hvor vi står stærkt – og det er godt gået – men vi behøvede en 100 procents fremgang for at få kredsmandatet,” forklarer han.

Få minutter senere træder Stig Grenov ind på lokalets beskedne scene og holder sin formandstale.

”Lige nu ærgrer vi os selvfølgelig. Hvis vi skulle have mandater, som vi har svedt, så burde vi være et af de største partier,” siger han til sine partifæller, der loyalt klapper formanden igennem erkendelsen af, at deres indsats – i hvert fald i denne omgang – har været forgæves.

Men der er jo altid næste valg:

”Vi har fået en fremgang, der vidner om, at mennesker forventer, at vi om et par år til kommunalvalget stiller op. At vi får styrket Kristendemokraternes repræsentation i kommunalbestyrelser og regionsråd overalt i Danmark. Og næste gang igen, så hedder det Folketinget. Keep on smiling,” siger Stig Grenov.

Og efter opfordring fra formanden om at ”vise hvilket stof, Kristendemokraterne er gjort af,” rundes aftenen af på samme måde, som den startede: Med gospelsang. Koret spiller den optimistiske sang ”This Little Light of Mine,” og i stedet for at give sin mikrofon fra sig, så gør Stig Grenov det, som han er bedst til: Stiller op, smiler og gør sit bedste. Også mens han synger gospel.

Foto: Petra Theibel
Foto: Petra Theibel
Foto: Petra Theibel
Foto: Petra Theibel
Foto: Petra Theibel
Foto: Petra Theibel