1000 år gammel bibel er omgærdet af mystik

Tilhører den rekordgamle bibel Aleppo-kodeks rettelig den israelske stat? Og blev flere hundrede sider af dokumentet ødelagt ved en brand i Aleppo, eller blev de stjålet og cirkulerer nu på det sorte marked?

Aleppo Kodeksen er den ældste version af den hebraiske bibel, og den har sit navn fra Aleppo i Syrien, hvor den befandt sig indtil slutningen af 1940'erne.
Aleppo Kodeksen er den ældste version af den hebraiske bibel, og den har sit navn fra Aleppo i Syrien, hvor den befandt sig indtil slutningen af 1940'erne. . Foto: Scanpix.

Der er materiale nok til adskillige kriminalromaner og flere konspirationsteorier i Aleppo-kodeksen, som er den ældste udgave, der findes af den hebraiske bibel.

Kodeksen er netop blevet tilføjet til Unescos liste over verdens vigtigste skriftlige kulturarv. Selvom kodeksen er anerkendt for sin historiske og teologiske betydning, er den i dag i lige så høj grad kendt for de mysterier, der knytter sig til det over 1000 år gamle dokument:

”Vi ved, at teksten var intakt frem til 1947. I dag mangler flere hundrede sider, og det er stadig et stort spørgsmål, hvad der er sket med dem,” siger professor Eyal Ginio, der er direktør for Ben Zvi-instittutet i Jerusalem, der har ansvaret for Aleppo-kodeksen.

Dokumentet har sit navn efter den syriske storby Aleppo, hvor det har været opbevaret i byens synagoge i omkring 600 år. I forbindelse med statens Israels oprettelse i slutningen af 1940'erne rejste der sig en opstand imod byens jøder, og synagogen blev brændt ned.

Det lykkedes at redde den unikke bibel fra flammerne, og cirka 10 år efter blev den smuglet ud af Syrien og havnede til sidst i Israel.

Her blev den overdraget til Ben Zvi-instituttet og ligger i dag opbevaret på det store Israelmuseum i Jerusalem sammen med Dødehavsrullerne.

I mange år var den officielle historie, at de manglende sider gik tabt ved branden i Aleppo. Men først for relativt nylig har man fundet ud af, at de formentlig først er forsvundet senere og muligvis først efter, at kodeksen nåede til Israel.

”I løbet af det seneste par årtier har man gjort et stort forsøg på at finde disse sider. Men resultaterne har været meget ydmyge,” siger Eyal Ginio og tilføjer, at man indtil videre har fundet én hel side samt et fragment af en anden side i New York.

En af dem, der har sat sig for at undersøge sagen til bunds, er den israelsk-canadiske journalist og forfatter Matti Friedman, der for fire år siden udgav bogen ”The Aleppo Codex: A True Story of Obsession, Faith and the Pursuit of an Ancient Bible”.

Han mener, at der er flere mysterier knyttet til kodeksen end blot de manglende sider.

”Meget tyder på, at den officielle historie om, hvordan dokumentet kom til Israel og blev statsejendom, heller ikke passer. Aleppo-kodeksen er næppe blevet overdraget frivilligt af de syriske jøder til den israelske stat. Det rejser spørgsmålet om, hvem der i dag er rette ejermand til dokumentet,” siger han.

Det lykkedes heller ikke Matti Friedman at finde svaret på spørgsmålet om de manglende sider af Bibelen i sin research til bogen. Men han føler sig overbevist om, at historien om, at de er gået til i branden, ikke holder vand:

”Meget tyder på, at siderne er blevet stjålet og stadig cirkulerer på det sorte marked. Blandt andet har vi indikationer på, at en prominent samler i 1985 fik et meget lavmælt tilbud på et hotelværelse i Jerusalem om at købe 100 kodekssider,” siger han.

Det er dog tvivlsomt, at mysterierne om kodeksen nogensinde bliver opklaret. Det skyldes hovedsageligt, at det først er for relativt nylig, at man er begyndt at stille spørgsmålstegn ved de officielle historier om kodeksen:

”I mellemtiden er de fleste af dem, der oprindelig havde med sagen at gøre, døde. Derfor er det i dag meget svært at få troværdige informationer. Det havde været oplagt med en egentlig statsundersøgelse af sagen,” siger Matti Friedman.