1000 år gammel bibel er omgærdet af mystik

Aleppo Kodeksen er den ældste version af den hebraiske bibel, og den har sit navn fra Aleppo i Syrien, hvor ...

Aleppo Kodeksen er den ældste version af den hebraiske bibel, og den har sit navn fra Aleppo i Syrien, hvor den befandt sig indtil slutningen af 1940'erne. Foto: Scanpix

Tilhører den rekordgamle bibel Aleppo-kodeks rettelig den israelske stat? Og blev flere hundrede sider af dokumentet ødelagt ved en brand i Aleppo, eller blev de stjålet og cirkulerer nu på det sorte marked?

Der er materiale nok til adskillige kriminalromaner og flere konspirationsteorier i Aleppo-kodeksen, som er den ældste udgave, der findes af den hebraiske bibel.

Kodeksen er netop blevet tilføjet til Unescos liste over verdens vigtigste skriftlige kulturarv. Selvom kodeksen er anerkendt for sin historiske og teologiske betydning, er den i dag i lige så høj grad kendt for de mysterier, der knytter sig til det over 1000 år gamle dokument:

”Vi ved, at teksten var intakt frem til 1947. I dag mangler flere hundrede sider, og det er stadig et stort spørgsmål, hvad der er sket med dem,” siger professor Eyal Ginio, der er direktør for Ben Zvi-instittutet i Jerusalem, der har ansvaret for Aleppo-kodeksen.

Dokumentet har sit navn efter den syriske storby Aleppo, hvor det har været opbevaret i byens synagoge i omkring 600 år. I forbindelse med statens Israels oprettelse i slutningen af 1940'erne rejste der sig en opstand imod byens jøder, og synagogen blev brændt ned.

Det lykkedes at redde den unikke bibel fra flammerne, og cirka 10 år efter blev den smuglet ud af Syrien og havnede til sidst i Israel

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.