Aleppo-kodeksen er den ældste udgave af den hebraiske bibel

En lille del af den 1000 år gamle bibel vises her frem under en udstilling i 2007 i Jerusalem. Det lille ...

En lille del af den 1000 år gamle bibel vises her frem under en udstilling i 2007 i Jerusalem. Det lille pergamentpapir er på størrelse med et Dankort. Foto: Scanpix

Unesco har kåret en over 1000 år gammel jødisk bibel som et af verdens vigtigste dokumenter. Den blev skrevet for at sikre, at de hellige teksters ordlyd ikke blev glemt

For over 1000 år siden frygtede en gruppe ledende jøder i Israel, at traditionen med at recitere Bibelen korrekt var ved at dø ud. Dermed risikerede fremtidens generationer af jøder at miste selve lyden af Guds ord.

Derfor opstod en tradition med at skrive den jødiske bibel, der svarer til Det Gamle Testamente, med nøje angivelser af, hvordan ordene skulle udtales. Mens tidligere bibeltekster blot havde bestået af de rå, hebraiske konsonanter, blev de nye bibler skrevet med både vokalangivelser og tegn for pauser og for, hvor trykket i ordet skulle lægges.

Den ældste bibel fra denne tradition er Aleppo-kodeksen. Den blev skrevet i hånden i det 10. århundrede og er i dag ikke blot den ældste udgave, der findes af den hebraiske bibel. Den er også en af de vigtigste tekster for både bibeloversættere og teologiske forskere og studerende.

Nu er dokumentets betydning også blevet anerkendt af FN's kulturorganisation, Unesco, der har tilføjet det til sin liste over verdens vigtigste skriftlige kulturarv.

”Aleppo-kodeksens betydning ligger især i dets autencitet. Den blev skrevet som en del af en tradition med at kopiere den

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.