En svær balancegang

En fredelig jul

Planlægning og en nøgtern tilgang til julen er de vigtigste redskaber. Man må gå nøgternt til værks og sige, hvordan kan julen blive bedst mulig for mig, og har man børn, hvordan kan julen så blive bedst for dem. Man skal ikke gå på kompromis. Men det er ikke altid, vi tager skade af at ofre os lidt og måske tage på besøg hos nogen, selvom det ikke er så let. En god ting kan være at begrænse besøget, hvor man for eksempel kun bliver nogle timer. Se i øjnene, hvis et besøg hos bestemte familiemedlemmer simpelthen er for svært og kompliceret. I de situationer må man tage vare på sig selv og holde julen et andet sted. Julen er ikke tidspunktet, hvor man skal tage et familieopgør. Kilde: Annette Due Madsen.

relevante temaer

For mange familier kan julens nære samvær også byde på sammenstød og konflikter

Når julen sænker sig, er det ikke altid ensbetydende med, at julefreden gør det samme. For mange kan det være en svær balancegang at få hygge og familie til at gå op i en højere enhed. Og ifølge psykolog og brevkasseredaktør på Kristeligt Dagblad Annette Due Madsen er det ikke så underligt.

Til jul skal vi jo på en måde levere den lykke og de relationer, vi måske ikke har. Julen har en forstørrelsesglas-funktion, hvor de gode relationer, der findes i den harmoniske familie, bliver mere forstærket. Mens de vanskelige relationer til gengæld også bliver tydeligere. Julen understreger vores liv i øvrigt. Og det kan for nogle være svært at bære, siger Annette Due Madsen. Hun pointerer, at juleglæden går hånd i hånd med julesorgen den sorg og længsel, der kan opstå efter de gode og nære relationer. Dertil kommer vores til tider helt urealistiske forventninger til julen.

Vi har gejlet julen op til at være det helt vilde, både gavemæssigt og følelsesmæssigt. Der skal være ultimativ hygge og fred hele julen igennem, og sådan ser virkeligheden ikke ud. Skuffelser hænger sammen med forventninger, og jo større forventninger, jo nemmere er det at blive skuffet, forklarer hun.

Her er problemet ikke børnene, men de voksne, fastslår Annette Due Madsen. For børn stiller i virkeligheden ikke store krav; de hygger sig, når de voksne også gør det.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.