Holocaust-ofre mindes på Facebook

Internettets sociale netværk giver holocausts ofre et ansigt, men de nye medier rummer også farer, påpeger folkedrabseksperter

Holocaust-ofre mindes på Facebook
Foto: ThinkFoto.dk.

Hukommelsen om holocaust aktiveres efterhånden hovedsageligt gennem andre medier end bøger og museer. Primært film er i dag kilde til informationer om historiens største folkedrab, og nu henter især unge også deres viden på de sociale netværk på internettet.

På det mest udbredte forum, Facebook, kan alle oprette profiler af afdøde holocaust-ofre. Her kan man for eksempel finde en profil af Anne Frank og af mindre kendte ofre for nazisternes forbrydelser som den polske dreng Henio Zytomirski.

På de virtuelle profiler har de afdøde ofre tusindvis af såkaldte "venner" og "fans", som kan se billeder af de døde og finde oplysninger om deres historie. Ifølge Stine Thuge, ansvarlig for undervisningsaktiviteter i afdeling for Holocaust og Folkedrab ved Dansk Institut for Internationale Studier, er det positivt, at unge bliver gjort opmærksom på holocaust gennem de medier, de gør brug af. Men der er også farer:

– I disse fora agerer man ofte på en flygtig og overfladisk måde. Samtalerne her handler tit om fester og fødselsdage, og tonen er løs, fri og ikke nødvendigvis særlig seriøs. Det er ikke et sprogbrug, man normalt forbinder med læren om holocaust, siger Stine Thuge.

Ifølge hende er problemet med amatør-profilerne, at informationerne sjældent kontrolleres. Derfor er det vigtigt, at unge stadig får en bred viden om holocaust via de traditionelle undervisningsinstitutioner.

– Det er essentielt, at de unge lærer at være kildekritiske på internettet, hvor de risikerer at støde på falske informationer blandt andet fra holocaust-benægtere, siger Stine Thuge.

Hos det anerkendte holocaust-museum i Washington D.C., The United States Holocaust Memorial Museum er man også skeptisk.

– Fordi disse netværk tillader enhver amatør at oprette en profil og dele den med andre, bliver informationerne let taget ud af den historiske kontekst, som er afgørende, når det gælder minder om holocaust-ofre, siger museets undervisningskonsulent David Klevan.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk