Forfatter: Kristne i Mellemøsten er blevet forladt

Kristendommen har ikke længere nogen rolle at spille i Mellemøsten, mener amerikansk forfatter og journalist

Den amerikanske forfatter og journalist Daniel Williams har for nylig udgivet bogen ”Forsaken” (Forladt). Over 200 sider beskriver han, hvordan kristendom snart kan være forsvundet fra den jord, hvor den opstod.
Den amerikanske forfatter og journalist Daniel Williams har for nylig udgivet bogen ”Forsaken” (Forladt). Over 200 sider beskriver han, hvordan kristendom snart kan være forsvundet fra den jord, hvor den opstod. . Foto: Antonia Williams-Annunziata.

Kristendommen i Mellemøsten står for fald. I hvert fald hvis man skal tro den amerikanske forfatter og journalist Daniel Williams, som for nylig udgav bogen ”Forsaken” (Forladt). Over 200 sider beskriver han, hvordan kristendom snart kan være forsvundet fra den jord, hvor den opstod.

”Kristne har gennem historien spillet alle mulige roller i arabisk politik og kultur. Men det er slut nu. Vi er kommet til et punkt, hvor vi ser mellemøstlige lande med meget få kristne. De forsvinder simpelthen,” siger Daniel Williams, som har arbejdet som journalist i Mellemøsten og som mellemøstekspert hos menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Og det er ikke svært at følge amerikanerens logik, når man ser på de fakta, bogen præsenterer. Før den amerikanske invasion af Irak i 2003 var den kristne befolkning i landet på omtrent en million. I dag er tallet 300.000. Samtidig har Syriens fem år lange borgerkrig skræmt en tredjedel af landets 1,5 millioner kristne på flugt, og i Egypten, som huser Mellemøstens største antal kristne, er diskriminationen taget til.

Samme faldende tal viser sig i både de palæstinensiske områder og Libanon, og det skyldes, at minoriteternes forhold i Mellemøsten er blevet ignoreret, mener Daniel Williams.

”Minoriteter i eksempelvis Irak og Syrien er blevet ignoreret på virkelig mange planer. Både af deres egne regeringer, skiftende amerikanske ledere og de muslimske ledere. De kristne i Mellemøsten er blevet forladt. De sidder helt alene tilbage,” siger han og nævner Islamisk Stats massakre på 5000 ya- zidier ved Sinjar-bjerget i 2014 som et eksempel på, hvordan arabiske minoriteter er blevet svigtet af omverdenen.

Dengang erklærede USA’s udenrigsminister, John Kerry, at massakren på yazidierne var folkemord, men uden at tilbyde hjælp.

”USA kaldte angrebet på yazidierne et folkemord, men i samme åndedrag sagde man, at man ikke ville gøre noget. Det er man bare nødt til. Kristne, yazidier og andre minoriteter er blevet forfulgt siden 2008 af både sunni- og shiamilitser, men er aldrig blevet tilbudt politisk asyl af amerikanerne. Det er er mig en gåde, hvorfor det ikke er sket,” siger Daniel Williams.

Han mener, at især USA bør tage affære over for de forfulgte minoriteter.

”Både Bush og Obama har været ligeglade og nægter at erkende, at de har startet en sekterisk krise. Krigen i Irak og Syrien har gjort si- tuationen meget alvorlig, og det begynder at blive svært at se, hvordan arabiske kristne og muslimer kan leve sammen igen,” siger Daniel Williams.

Tidligere har kristne og muslimer kunnet leve side om side i Mellemøsten, men de senere år er islam blevet tolket i mere og mere ekstreme former, hvilket har ført til opblomstringen af terrororganisationer som Islamisk Stat, der forfølger kristne minoriteter.

Det er ikke første gang i historien, at kristne minoriteter er blevet forfulgt i Mellemøsten. Under det armenske folkemord i 1915-1923 blev 1,5 millioner kristne dræbt af osmannerne. Formentlig historiens værste eksempel på forfølgelse af kristne.

Nutidens forfølgelse af kristne kan ikke måle sig det armenske folkemord, men ifølge Daniel Williams står forholdet mellem islam og kristendom i Mellemøsten i dag ved en skillevej.

”De trends, vi ser, tyder på, at det gode forhold mellem kristne og muslimer i Mellemøsten efterhånden er uigenkaldeligt slut. Det er svært at se, hvordan man nogensinde igen skal kunne leve et ærværdigt liv som kristen i Syrien. Og i Irak er det kristne liv slut. Selv i Egypten har de kristne mistet politisk og kulturel indflydelse,” siger han.

Ifølge Daniel Williams kan kristendommen meget vel lide samme skæbne, som jødedommen har gjort i Mellemøsten. Før fremkomsten af både kristendom og islam var jødedommen majoritetsreligionen i Mellemøsten. Men i dag er lørdagsbøn i synagogerne uden for Israels sikre grænser udskiftet med fredagsbøn i moskéerne. Det eksemplificerer Daniel Williams i sin bog med fortællingen om en irakisk muslim, der konfronterer en kristen iraker med det retoriske spørgsmål:

”Lørdagsfolket er taget af sted. Hvorfor er søndagsfolket her stadig?”.