Teologiprofessor: Kirken skal være glad for sine kættere

På omslaget til Niels Henrik Gregersens bog ”Den generøse ortodoksi” er Thorvaldsens Kristus placeret i ...

På omslaget til Niels Henrik Gregersens bog ”Den generøse ortodoksi” er Thorvaldsens Kristus placeret i forgrunden på kunstneren Rafaels vægmaleri ”Skolen i Athen”. ”Det viser jo, hvordan kristendommen går ind i den levende diskussion omkring det gode, det sande og det skønne. Og Kristus vender sig modsat Platon og Aristoteles ud imod den, der ser på billedet og inviterer på den måde generøst med indenfor til deltagelse,” forklarer Niels Henrik Gregersen.

I bogen ”Den generøse ortodoksi” tager teologiprofessor Niels Henrik Gregersen læseren med på en rejse gennem hele kristendommens historie. Håbet er at vise, at tro ikke handler om at have de eneste rigtige meninger, men om i det levede liv at nærme sig troen, håbet og kærligheden

”Jeg håber, at min bog bliver set som en form for afbalanceret stemme i det store spørgsmål om, hvad kristendom er, og hvad det vil sige at tro i dag. Jeg oplever, at der er en del skingerhed i debatten om kristendom herhjemme for tiden. Både fra teologer, der gør Gud mindre, end han er, og fra meget konservative teologer, der nærmest sætter kristendommen på formel, hvor du så kan krydse af, om du hører til på den rigtige side eller ej.”

Sådan forklarer professor i systematisk teologi på Københavns Universitet Niels Henrik Gregersen håbet for sit mammutværk af en bog ”Den generøse ortodoksi”, der udkom i december, og som allerede nu er trykt i tredje oplag.

I bogen tages læseren med på en rejse tilbage til de teologiske diskussioner i oldkirken og frem til i dag, og med en litteraturfortegnelse på i alt 19 sider er man som læser i selskab med både jødiske, græske og romerske tænkere, middelalderteologer, oplysningsfilosoffer, videnskabsmænd og mere nutidige teologer som blandt andre tyskerne Karl Barth og Paul Tillich, danske K.E. Løgstrup og engelske John Henry Newman. For blot at nævne nogle få.

Men titlen

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.