Har Luther haft betydning for velfærdsstaten?

Fra venstre: Svend Andersen, Brian McGuire og Hans Jørgen Lundager Jensen. Scanpix

Hen over sommeren er bølgerne gået højt i debatten om Reformationen og det danske velfærdssamfund. Tre forskere er enige om, at Luther indirekte har haft betydning for velfærdssamfundet, men ikke om denne er positiv eller negativ

De seneste måneder har der været intens debat om, hvilken rolle reformatoren Martin Luthers har spillet i det danske samfund. Flere, senest professor Jes Fabricius Møller, har afvist, at der er en direkte sammenhæng mellem Reformationen og de nordiske velfærdsstater. Til gengæld har der været konsensus om, at Reformationen har haft en indflydelse på det danske samfund. Kristeligt Dagblad har bedt tre professorer om deres bidrag til diskussionen.

Svend Andersen er professor i Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet.

For Svend Andersen er det afgørende ikke, hvilken historisk betydning Luther har haft for den danske velfærdsstat, men hvad Luther selv tænkte om sociale forhold, og hvordan disse tanker går igen hos danske teologer.

”Der hersker ingen tvivl om, at Luther er af den opfattelse, at staten eller kongemagten skal stå for det, vi i dag vil kalde for social omsorg, at denne skal tage sig af de fattige og beskytte de svage. Jeg har faktisk lige læst en tekst af Luther, hvor han kritiserer tiggeri. Her er det øvrighedens opgave at tage sig af de fattige, så tiggeri bliver overflødigt.”

Svend Andersen fremhæver også, at for

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.