Nutidens demokrati kan lære meget af oldtidens Athen

Greek Presidential Guards stand in front of the Parthenon temple during the flag hoisting ceremony at the ...

Ofte var der 6000 athenske borgere til stede, når folkeforsamlingen skulle træffe en beslutning, hvilket skal ses i forhold til en samlet borgerbefolkning på mellem 30.000 og 35.000. Et demokrati med så stor deltagelse i beslutningerne hører til sjældenhederne. Her er det Parthenon-templet ved Akropolis i Athen. Foto: REUTERS/John Kolesidis / Scanpix Denmark

På mandag indleder lektor emeritus Mogens Herman Hansen en foredragsrække om det, han er en af verdens førende forskere i: det klassiske græske demokrati og dets forbindelse til nutiden. Vor tids folkestyre kunne med fordel lære af oldtidens metoder, mener han

Demosthenes var navnet på en af det antikke Grækenlands mest berømte politikere og talere.

Omkring år 350 før Kristi fødsel holdt han en række berømte taler - de filippiske taler - hvor han opfordrede borgerne i den demokratisk styrede bystat Athen til at føle sig moralsk forpligtede over for fædrelandet og om nødvendigt ofre deres liv og ejendomme. Truslen, som Athen stod overfor, var monarkiet Makedonien, som under kong Filip - Alexander den Stores far - var ved at vokse sig til en stormagt.

”Demosthenes var klar over demokratiets begrænsning. Han vidste, at Filip kunne slå til, når han selv ville, han skulle ikke først vinde folkets støtte. Men studerer man det antikke Grækenland, kan man se, at den demokratiske bystat nok havde svært ved at klare sig, når den stod over for en nabostat med en meget stor befolkning som Makedonien. Sammenligner man de omkring 1000 græske bystater, finder man til gengæld ud af, at demokratiet var den stærkeste statsform, stærkere end de monarkier og oligarkier, som der stadig var mange af blandt bystaterne,” forklarer Mogens Herman Hansen.

Den 75-årige lektor emeritus i græsk filologi tager imod på

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.