Arven fra Luther: På sporet af den tabte ånd

Myten om Sisyfos, der dømmes til i al evighed at skubbe en kæmpestor sten op ad en bakke blev af den ...

Myten om Sisyfos, der dømmes til i al evighed at skubbe en kæmpestor sten op ad en bakke blev af den franske forfatter og eksistentialist Albert Camus brugt som et billede på den absurde, menneskelige eksistens. Foto: Polfoto

Luthers kritik var også et opgør med datidens overtro. En forestilling om, at der i det ydre, i verden, kunne findes hellige steder eller magi.
Anders Moe Rasmussen, lektor i filosofi

Hvordan har arven fra Luther været med til at bane vejen for moderne eksistentialisme med fokus på fremmedgørelse? Og kan vi give plads til det magiske og åndfulde menneskesyn igen? Det er nogle af spørgsmålene ved en international konference på Aarhus Universitet næste uge

Når vi næste år fejrer 500-året for Reformationen, er der en side af Luthers banebrydende nytænkning, vi nok ikke har så meget fokus på. Men det burde vi måske. I hvert fald er Luthers og Reformationens betydning for den senere eksistentialisme temaet for en stor international konference på Aarhus Universitet i næste uge. Tesen er med andre ord, at der er en forbindelse mellem reformatoren fra Wittenberg og de tanker om menneskets fundamentale ensomhed og tilværelsens ulidelige meningsløshed, som har præget tænkere som danske Johannes Sløk og franske Jean-Paul Sartre.

Ifølge arrangøren, lektor i filosofi Anders Moe Rasmussen, var Reformationen nemlig ikke kun en revolution, der banede vej for en demokratisering af samfundet gennem sit opgør med den romersk-katolske kirkes magt og hierarkiske opbygning. Luther stod samtidig bag en revolution i forhold til vores opfattelse af det overnaturlige eller det åndelige. Og det fik afgørende betydning for både datiden, men også for det moderne menneske.

”Luthers kritik var også et opgør med datidens overtro. En forestilling om, at der i det ydre, i verden, kunne findes

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.