Vi gider ikke fedtfattig fløde i julen

Selvom den slanke og veltrænede krop i dag er et ideal, handler det også i julemåneden om at vise, at man er et menneske, som både kan yde og nyde, lyder det fra sundhedsforsker

Frontløbere. Ben i bevægelse.
Frontløbere. Ben i bevægelse. Foto: Photo:Thomas Sjørup.

Skal december stå på fedtreduceret fløde og hyppige løbeture, eller er julen også tiden for den fuldfede 38-procentsvariant og flere timers afslapning på sofaen?

Spørger man Danmarks største mejeriproducent, Arla, så gider mange danskerne i hvert fald ikke de mere fedtfattige flødevarianter i løbet af december og specielt ikke juleaften. I resten af årets måneder er det ellers kaffefløden og madlavningsfløden, der jævnt fordelt er de mest populære versioner. Når man når til december, sker der noget med den tendens. For mens danskerne ganske vist bliver ved med også at købe de fedtreducerede flødevarianter måneden igennem, får den klassiske piskefløde med 38 procent fedt en salgsmæssig renæssance.

Skulle nogen få dårlig samvittighed oven på de ekstra kalorier fra indtaget af al den fede fløde og julemad, er der i dag rig mulighed for at få brændt nogle af dem af i fitnesscentrene rundt omkring i landet.

I de to største fitness-kæder, fitness.dk og Fitness World, holder man i mange af kædernes centre åbent i alle juledagene, og det er der stadig flere, som benytter sig af, lyder meldingen fra administrerende direktør i Fitness World, Per Lyngbak Nielsen. Han fortæller, at det kun er de mest populære julefrokostfredage i løbet af december, der er lidt mere stille end gennemsnittet. Ellers er december en travl måned for fitnesscentrene.

I følge Bente Klarlund, der er en af Danmarks førende sundhedsforskere og professor ved Københavns Universitet, så er det, der ellers umiddelbart kunne ligne et modsætningsforhold mellem et fedtindtag, der ikke just stemmer overens med Fødevarestyrelsens kostråd, og så en stor motionsiver et ganske klart eksempel på en livsstilstendens, som i dag er gældende. Lidt populært sagt, kan man nemlig i dag sige, at fedt er ”fedt” - men at det er ufedt at være fed:

”Det er i dag ikke særlig smart at blive set på som en fedtforskrækket livsfornægter. Derimod er det ideelle at kunne fremvise, at man er et menneske i balance. Sådan én, som er i stand til at fylde godt med brun sovs på kartoflerne, men samtidig formår at bevare det mådehold, der synligt repræsenteres ved den slanke og også gerne veltrænede krop. Man skal helst være slank, men samtidig også vise, at man er i stand til at give sig hen til 'den gode mad' og nyde det,” siger Bente Klarlund.

Derfor er den gruppe af danskere, som dukker op og træner igennem i fitnesscentrene i juletiden, formentlig også den gruppe, der i forvejen er meget bevidste om, at der skal være balance i deres personlige ”sundhedsregnskab”, mener Bente Klarlund:

”At man ser, at der er en gruppe, som måske vælger at træne ekstra i løbet af december, ligger på sin vis i forlængelse af den sundhedsbevidste livsstil, som de allerede har. At fitnesscentrene formentlig er lidt ekstra besøgt af denne gruppe i juletiden, giver derfor udmærket mening. Hvis der fra et sundhedsperspektiv i Danmark i dag er noget, der er problematisk, så er det ikke, at der er flere danskere, der træner meget. Det er meget få, som er decideret afhængige af at dyrke motion. Det, som er problematisk for det generelle sundhedsbillede i dag, er, at der er en stor gruppe, som ikke er særligt bevidste om kost, og som bevæger sig for lidt.”

Derfor synes Bente Klarlund heller ikke, at det giver megen mening at slå rødder i sofaen gennem juletiden. I hvert fald ikke, hvis det sker med en undskyldning om, at det hele heller ikke skal blive alt for sundhedsfanatisk i juletiden.

”Lige meget hvordan man vender og drejer det, så er det smart sundhedsmæssigt, hvis man sørger for at holde en vis balance i det hele, og det er da ikke den dårligste løsning at løbe en ekstra tur i julen. Man kan måske også bare vælge at gå en lang og hyggelig tur med familien og få bevæget sig lidt på den måde. For medmindre man er født med ualmindeligt gode gener, og det er nok de færreste, der er dét, så skal der ganske enkelt motioneres lidt mere, hvis man sætter mere fed mad til livs end normalt. I hvert fald hvis man ønsker at holde formen i juletiden,” siger Bente Klarlund.

Flere løbeklubber rundt om i landet arrangerer motionsløb i juledagene.
Flere løbeklubber rundt om i landet arrangerer motionsløb i juledagene.