Ny film om indisk gruppevoldtægt vækker debat

Det er pigers egen skyld, at de bliver voldtaget, siger en af gerningsmændene bag indisk massevoldtægt i ny film. Filmen, der er blevet forbudt i Indien, rejser international diskussion om det indiske kvindesyn

Over hele Indien protesterer kvinder mod voldtægter. Demonstrationen på billedet fandt sted i byen Dimapur tidligere i dag. Studerende protesterede, fordi en kvindelig studerende for nylig blev offer for en gruppevoldtægt.
Over hele Indien protesterer kvinder mod voldtægter. Demonstrationen på billedet fandt sted i byen Dimapur tidligere i dag. Studerende protesterede, fordi en kvindelig studerende for nylig blev offer for en gruppevoldtægt. .

Det vakte opsigt over hele kloden, da en 23-årig indisk medicinstuderende i december 2012 døde efter en ekstrem massevoldtægt i en privat indisk bus.

Sagen satte fokus på vold og kvindeundertrykkelse i det enorme land, hvor der hvert 22. minut sker en voldtægt.
 
En ny dokumentarfilm ”Indiens Døtre”, der delvist er produceret for danske penge og vises i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag søndag den 8. marts på DR1, fortæller om den ekstremt brutale voldtægt for to år siden. Den indiske tv-station NDTV ville også have vist filmen den 8. marts, men den er nu taget af plakaten for at sikre ro og orden.

Filmen indeholder et interview med en af de fire mænd, der er dødsdømt for voldtægten og drabet. I det i alt 16 timer lange interview med filmens instruktør, viser den 23-årige gerningsmand Mukesh Singh ingen form for anger. Han er forundret over, at voldtægten af den medicinstuderende har vakt så stor opstandelse.
 
”Husarbejde er for piger. En anstændig pige går ikke rundt på gaderne klokken ni om aftenen. Pigen har et langt større ansvar end drengen for en voldtægt,” siger han blandt andet.
Gerningsmanden og fem kammerater kørte en privat bus, hvor de samlede passagerer op, da ugerningen fandt sted.

Den 16. december 2012 steg en 23-årig studerende og hendes ven ind i bussen. Mændene slog vennen, og de voldtog alle kvinden, inden de maltrakterede hende med en jernstang.
 
I filmen fortæller Mukesh Singh, at hans venner besluttede sig for at udføre voldtægten for at lære kvinder ikke at færdes i det offentlige rum efter mørkets frembrud. Han siger også, at kvinder ”bare burde være stille og tillade, at voldtægten finder sted.”

Ifølge dr.fil. og seniorforsker Stig Toft Madsen fra Nordisk Institut for Asienstudier er det et udbredt synspunkt i Indien, at kvinder selv er ude om en voldtægt, hvis de færdes i det offentlige rum efter mørkets frembrud.

”Det er overraskende, at han er så fri for anger. Han siger det, som mange i Indien har sagt: Nemlig at kvinder selv er ude om det, når de bevæger sig på offentlige steder uden mandsopdækning efter mørkets frembrud. Der er ikke opbakning til det grove overgreb i bussen, hvor offeret blev maltrakteret med jernstænger. Men i Indien er der helt klart en idé om, at mænd skal holde øje med kvinder. Det gælder både hinduer og muslimer og i mindre grad kristne. Gerningsmændene var alle hinduer,” siger Stig Toft Madsen.

Stig Toft Madsen henviser til, at en fremtrædende hindu-guru mente, at voldtægten kunne have været undgået, hvis offeret havde foldet hænderne i traditionel indisk hilsen og tiltalt gerningsmændene som sine brødre.

”Der er i nogle kredse i Indien en idé om, at hvis alle følger samfundets normer, så sker der ikke noget,” siger Stig Toft Madsen. Han understreger, at den 23-årige medicinstuderendes død samtidig skabte massive protester i hele Indien.