Julekalender 10. december: Bag om en ny juletradition

 
Julepynt, julekugler, juletræ, juleaften, jul

Juletræ, julepynt - og juleøl? Kristeligt Dagblads julekalender handler i dag om en af julens helt specielle traditioner, julebryggen. Foto: . / Colourbox

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

10. DECEMBER I Kristeligt Dagblads julekalender med skæve indslag omkring julen, ser vi i dag på julebryggen. Julebryggen er en gammel drik. Men Tuborgs snebajer er en ny opfindelse. Læs om julebryggens skummende historie her. Nederst finder du en dejlig opskrift på Churros.
Julebryggen var allerede i gamle dage en stærk lagret øl.

Normalt drak man til hverdag tynd øl, men til jul serveres en stærk, vellagret øl, så stemningen hurtigt kunne gå højt. Juleøllen var specielt velegnet til at matche den fede mad, der blev serveret ved juletid.

En sødlig variant heraf blev nydt til risengrød.

Den første egentlige danske julebryg, der blev udsendt i større omfang, var (hvid) X-mas fra Thor, der kom på markedet i 1969.

Den var dog i begyndelsen hovedsageligt et lokalt fænomen i Randers og omegn, hvor frigivelsen af årets bryg blev gjort til en begivenhed under betegnelsen X-dag i løbet af 1970'erne, og julebryggen blev bragt ud med hestevogn, længe efter at man ellers var gået over til biler.

I 1990 satte bryggeriet Tuborg fokus på julebryggen ved at lancere udtrykket snebajer som en hilsen på etiketterne på Grøn Tuborg.

Året efter blev en snebajer til et selvstændigt produkt og er i 2006 Danmarks mest solgte julebryg.

Det tegnede univers blev opfundet af Peter Wibroe, og reklamefilmen, som blev lanceret på daværende tidspunkt, vises stadigvæk uden ændringer i landets biografer og på tv. I 1990 introducerede bryggeriet den årlige J-dag, hvor man fejrer frigivelsen af årets julebryg.

Churros (20-30 stk.)

Ingredienser
1½ dl vand
¼ tsk. salt
50 g smør
175 g hvedemel
75 g sukker
1 spsk. vanillesukker
1 tsk. bagepulver
2 æg str. M/L
Olie til stegning

Pynt
Flormelis
Chokoladesuace

Tilberedning:
Bring vand, smør og salt i kog i en gryde.
Tilsæt alt hvedemelet på én gang, og rør godt, til dejen har form som en kugle og slipper gryden.
Kom dejen i en skål og pisk sukker, vanillesukker, bagepulver og æggene i et ad gangen. Dejen skal være fast, blank og sej.

Kom dejen i en sprøjtepose med stjerneformet tylle eller i en bollesprøjte.

Varm olien op i en gryde eller brug en frituregryde med frisk ren olie.

Pres dejen ud gennem tyllen direkte ned i olien i stænger på 15-20 cm.
Skær af med en kniv eller saks. Lav nogle stykker ad gangen og steg dem 4-5 min., til de er gyldne og sprøde.

Pas på olien ikke er for varm, for så vil dejen være rå indvendig, selvom den er brun uden på. Tag stængerne op med en hulske, og læg dem på køkkenrulle til afdrypning. Drys straks med sigtet flormelis og server med dessertsauce.

Tip:
Dejen kan sagtens laves klar, kommes i sprøjteposen og opbevares i køleskabet indtil stegning. Så er det nemt og hurtigt at servere varme churros efter fx en dejlig tur i skoven
Kilde: Dr. Oetker

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER
2. DECEMBER
3. DECEMBER
4. DECEMBER
5. DECEMBER

Marie Louise Poulsen

Redaktør for kristendom.dk, pilgrimsvandring.dk og religion.dk. Har studeret Litteraturvidenskab og Moderne Kultur og Kulturformidling ved Københavns Universitet, Mediesociologi ved Lunds Universitet og Digital Design og kommunikation ved IT-Universitetet. Tidligere fagredaktør, freelance-journalist for avisens redaktion for Kirke og tro samt praktikant ved webredaktionen.

 

Tilføj kommentar

 
 
 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.