Julekalender 13. december: Lussekat og luciabrud

Yeast baking: Swedish 'Lussekatter' on baking tray

På billedet ses øverst lussekatter kaldet lussekat, næste række er figuren lille kat og nederst julebukken formet af den bløde dej med saffron Scanpix

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

13. DECEMBER. Kristeligt Dagblads julekalender er i år et åndehul i decembers juletravlhed. Hver dag præsenterer vi et lille, skævt indslag om julen, der får pebernødderne til at glide hurtigere ned. Årets tema er julemad, men nisserne har været på spil og har et par gange om ugen skiftet julemaden bag dagens låge ud med et morsomt billede, en sjov video eller en anekdote fra dengang, julen endnu ikke var af lave. Dagens åndehul slutter altid med lækker juleopskrift.

Hvad er Lussekatte? Læs om den gamle, svenske tradition her, og find også opskriften på Lussekatte, der serveres til kaffe eller glögg.

I dag er det Lucia-dag. Vi fejrer oftest dagen med Lucia-optog for børn, men i dele af Sverige var traditionen langt mere omfattende. Læs her om mere ukendte sider af den nordiske Lucia-tradition.

Lussebrødene bages stadig. Oprindeligt var de en lille del af en stor lussebit; det vil sige en luksuriøs julefrokost bestående af både flæsk, fisk og ost. Maden blev serveret på sengen af moderen eller af pigerne i huset.

Først fra omkring midten af 1700-tallet er det kendt, at den første udklædte Luciabrud træder ind og vækker husets folk om morgenen med lys i hånden.

I Sverige bager man Luciabrød med saffron, der giver en karakteristisk gul farve og speciel smag og i øvrigt er mere end sin vægt værd i guld. I Sverige kunne man forme lussekattene til forskellige figurer, som har navn efter figurer- fra juleheste til præstens hår.

Den mest almindelige kage er dog Lille kat som har form som et spejlvendt s.

50 g smør smeltes i en kasserolle
5 dl mælk lunes med smørret til det er fingervarmt
50 gram gær smuldres i en stor skål. Smør/mælk tilsættes. Rør til gæren er opløst.

1 tsk salt og
2 tsk sukker og det meste af
15 dl mel røres i blandingen. Hold et par dl tilbage. Ælt indtil dejen ikke klistrer længere. Stil den til hævning et lunt sted dækket af et klæde indtil den er ca. fordoblet i størrelse; dvs. ca. 1 time.

1 g safran stødes i en morter med
1 tsk sukker. Pisk det med
125 g smør,
1½ dl sukker og
1 æg indtil blandingen er lys og luftig.

Annonce Ælt nu den søde smørblanding og den hævede dej sammen. Tilsæt det mel, som du holdt tilbage tidligere. Ælt til dejen er blød og smidig.

Del dejen i mindre stykker og form nu lussekatterne. Den klassiske form er som et snoet S, men der er mange muligheder. Læg lussekatterne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til næsten dobbelt størrelse.

1 æg piskes let sammen og pensles på lussekatterne, som desuden pyntes med
rosiner.

Bag lussekatterne midt i ovnen ved 250 grader; i 8-10 minutter.

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER
2. DECEMBER
3. DECEMBER
4. DECEMBER
5. DECEMBER
6. DECEMBER
7. DECEMBER
8. DECEMBER
9. DECEMBER
10. DECEMBER
11. DECEMBER
12. DECEMBER

Marie Louise Poulsen

Studerer Moderne Kultur og Kulturformidling ved Københavns Universitet. Studier i Mediesociologi og Kommunikation ved Lunds Universitet 2009.Bachelor i Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet 2009.

Tilføj kommentar

 
 
 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.