Julekalender 17. december: 5 internationale julemiddage

Det er først og fremmest den tyske senromantiske musik, der tiltaler den 43-årige barytonsanger Bo Boje Skovhus. -- Foto: Polfoto.

Julemiddagen i den engelsktalende del af Canada minder om måltidet i Storbritannien og hos naboen USA. En traditionel julemiddag indeholder kalkun med fyld, mosede kartofler, sovs, tranebær sauce og grøntsager. Eggnog, der er en mælkebaseret punch med alkohol, er også meget populær i juletiden. Andre julespiser er smørtærter og småkager, der normalt bages inden julen for alvor går i gang og serveres for gæsterne. Foto: . / Scanpix

relevante temaer

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

17. DECEMBER. I Kristeligt Dagblads julekalender med skæve indslag omkring julen, ser vi i dag nærmere på, hvad man spiser til jul rundt om i verden. Nederst finder du en dejlig opskrift på juledrikken Eggnog.

Østeuropa

I den tidligere polsk-litauiske realunion (Polen, Ukraine og Litauen) brydes adventstidens fasteperiode juleaften med en 12-retters kødløs menu. Måltidet indtages efter rituelt lignende forskrifter og handler blandt andet om at ære de afdøde slægtninges ånder.

I Tjekkiet består julemaden traditionelt af stegt karpe med kartoffelsalat til. Denne skik startede efter en massiv forøgelse i fiskproduktionen i baroktiden. Mange husholdninger forbereder desuden et stort udvalg af julekiks til glæde for de gæster, der måtte komme forbi i anledning af julehøjtiden.

Peru

Juleaften samles hele familien til et saftigt måltid rund om kalkunen, der er farseret med hakket oksekød og peanuts og pyntet med ananas og kirsebær. Måltidet består desuden af stegte kartofler og æblemos.

Desserten er med marzipan og skåle med rosiner, mandler og sødt Panettone-brød. Dertil nydes en kop dampende varm chokolade.

Ved midnatstid skåles der og man udveksler knus og gode ønsker. En person udpeges til at lægge Jesusbarnet i krybbespillet hvorefter familien sætter sig i dagligstuen for at synge julesange.

Canada

Julemiddagen i den engelsktalende del af Canada minder om måltidet i Storbritannien og hos naboen USA. En traditionel julemiddag indeholder kalkun med fyld, mosede kartofler, sovs, tranebær sauce og grøntsager. Eggnog, der er en mælkebaseret punch med alkohol, er også meget populær i juletiden. Andre julespiser er smørtærter og småkager, der normalt bages inden julen for alvor går i gang og serveres for gæsterne.

Holland

Julemaden i Holland adskiller sig en smule fra nabolandene. En typisk tradition i Holland kaldes gourmet. Begivenheden foregår over en hel aften, hvor små grupper af mennesker sidder omkring bordet og bruger deres egen lille stegepande til at koge og krydre maden i meget små portioner. Værten har på forhånd tilberedt finthakkede grøntsager og forskellige typer af kød, fisk og skaldyr. Alt er ledsaget af forskellige salater, frugt og saucer. Oprindeligt stammer gourmet-traditionen sandsynligvis fra den tidligere hollandske koloni Indonesien.

Hollænderne nyder også mere traditionelle julemiddage såsom roastbeef, and, kanin, fasan eller glaseret skinke. Dette serveres normalt med forskellige slags grøntsager, kartofler og salater. I de senere år er traditioner fra angelsaksiske lande blevet stadige mere populære. Især er det britiske kalkunmåltid på vej frem.

Finland

Joulupöytä (Julebord) er navnet på det traditionelle finske julebord og ligner det svenske smörgåsbord. Det indeholder mange forskellige retter som for de flestes vedkommende er typiske for vintersæsonen. Hovedretten er normalt en stor juleskinke, som spises med sennep og brød sammen med de andre retter. Fisk serveres også og med skinken kommer desuden laatikot, der er en gryderet med lever og rosiner. Den traditionelle juledrik er gløgg (glögi på finsk).


www.listverse.com


Dagens juleopskrift stammer fra nordamerika, hvor den æggede alkoholdrik er yderst populær.

Ingredienser: 1 spsk sukker; 1 æggeblomme; 2 cl rom; 2 cl cognac; 2 cl madeira; isterninger; muskatnød; mælk

Kom isterningerne i en shaker. Tilsæt sukker, æggeblomme, rom og madeira. Ryst godt. Si drinken over i et rødvinsglas. Fyld op med mælk og drys med muskatnød.

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER
2. DECEMBER
3. DECEMBER
4. DECEMBER
5. DECEMBER
6. DECEMBER
7. DECEMBER
8. DECEMBER
9. DECEMBER
10. DECEMBER
11. DECEMBER
12. DECEMBER
13. DECEMBER
14. DECEMBER
15. DECEMBER
16. DECEMBER

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.