Julekalender 18. december: Når nissen straffer

Nisser bliver betragtet som en vigtig del af julehyggen. Men i gamle dage va rman faktisk bange for dem, Foto Colourbox

relevante temaer

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

18. DECEMBER. I Kristeligt Dagblads julekalender med skæve indslag omkring julen kan du i dag læse om hvordan nissen opstod, og hvordan den kunne finde på at brænde flere gårde ned. Desuden får du dagens opskrift på helstegt kalkun.

En nisse er et rigtig gammelt påfund, og er i virkeligheden en husgud i nordisk tradition. Navnet stammer fra navnene Nis eller Niels, og nissen har også tidligere været kendt under mange andre navne, såsom Lille Niels, Niels Gårdbo, Gårdbukken eller Puge.
Nissen holder til på grunden, i huse, stalde og lader, og hjalp til med små ting rundt omkring, særligt med at passe dyrene. Man skulle passe på at nissen ikke blev vred, til gengæld, fordi så kunne han nemt finde på at hævne sig.

Det kunne gå ud over både dyr og mennesker, og det er før hændt at nisser har sat ild til hele gårde eller slået beboere ihjel, fordi nisserne var utilfredse. Heldigvis er det meget let at gøre en nisse glad. Man skal bare huske at stille en stor skål grød frem til ham ved højtider med en smørklat smør, naturligvis.

Julenisserne blev først opfundet i 1836 før det var der ingen særlig forbindelse mellem nisser og juletid, men nu er nisser en vigtig del af juletraditionen. De går rundt og laver drillerier, kommer med små pakker til børn, og så hjælper de naturligvis Julemanden på sit værksted.

Men der er også mange andre slags nisser ud over jule- og gårdnisserne, der er nævnt ovenfor. Der findes nemlig både kirkenisser, skovnisser, kravlenisser, skibsnisser og sætternisser og sikkert mange flere, der bare ikke er blevet opdaget endnu.



1 kalkun ca. 3 kg.
Saft af ½ citron
Salt
Peber
250 g. svesker
2 syrlige æbler skåret i både

Gnid den istandgjorte kalkun udvendigt og indvendigt med citronsaft og krydre med salt og peber. Fyld kalkunen med svesker og æblebåde og luk den med tandstikkere og kødnåle.

Læg kalkunen på en brade·pande og fordel resten af sveskerne og æblebådene rundt om kalkunen.

Sæt kalkunen ind i en 175 grader varm ovn og steg den først 30 min. på den ene side og derefter 30 min. på den anden. Vend nu kalkunen med brystet opad og steg i yderligere 1 time.

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER
2. DECEMBER
3. DECEMBER
4. DECEMBER
5. DECEMBER
6. DECEMBER
7. DECEMBER
8. DECEMBER
9. DECEMBER
10. DECEMBER
11. DECEMBER
12. DECEMBER
13. DECEMBER
14. DECEMBER
15. DECEMBER
16. DECEMBER
17. DECEMBER

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

Mød Desmond Tutu og hans datter Mpho Tutu

kr. 70,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.