Julekalender 2. december: Det skrev Kristeligt Dagblad for 100 år siden

Jørgen Pontoppidan har her præstekjole på til ære for fotografen. Men i det daglige forsøger han ikke at blande præstegerning og politik sammen. -- Foto: Marianne Andersen.

Mange mennesker led af overtro i starten af det 20. århundrede. Blandt andre August Strindberg og kongen af Bulgarien. Foto Foto: Mads Jensen Denmark / Scanpix

relevante temaer

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

2. DECEMBER

Kristeligt Dagblads julekalender er i år et åndehul i decembers juletravlhed. Hver dag præsenterer vi et lille, skævt indslag om julen, der får pebernødderne til at glide hurtigere ned. Årets tema er julemad, men nisserne har været på spil og et par gange om ugen skiftet julemaden bag dagens låge ud med et morsomt billede, en sjov video eller en anekdote fra dengang, julen endnu ikke var af lave. Dagens åndehul slutter altid med en lækker juleopskrift.

Hver fredag før jul kan du læse, hvad avisen skrev på dagen i december 1911. I dag om overtro hos blandt andre forfatterne J. W. von Goethe og August Strindberg og kongen af Bulgarien. Til slut en opskrift på brune kartofler

Overtro

Strindberg udtalte fornylig sin Frygt for magnus annus climacterius (det store Trinaar) det 63de Aar, han mener, at dette Aar skal være særlig farligt for svagelige personer.

Den samme Overtro nærede ogsaa Goethe, der var meget lykkelig, da han havde naaet det 64de aar. Frygten kan i øvrigt forfølges lige tilbage til oldtiden. Kejser Augustus var lige saa glad som Goethe, da han havde overstaaet det skæbnesvangre Aar.

Trinaaret 49 (7x7) regnedes for farligt, endnu farligere 63 (7x9), allerfarligst 81 (9x9), hvilket sidste jo ikke er saa ganske urimeligt.
At Konger også kan lide af Overtro, viser en begivenhed i Bulgarien, der nær havde fremkaldt en Ministerkrise.

Før sin afrejse til Udlandet vilde Kong Ferdinand undertegne nogle Dokumenter, men ønskede, at Ministerpræsidenten først skulde kontrasignere dem to Dage efter. Ministerpræsident Geschow opfattede dette Ønske som et Mistillidsvotum og truede med Demission.

Ministerkrisen afværgedes dog ved, at Kongen forklarede ham, at han turde foretage sig nogen Statshandling en Tirsdag, ligesom heller ikke den 13de i Maaneden.

Annonce:
Mine Herrer! Jeg anbefaler flotte engelske og danske Filthatte 4,50 og 5,00, fine lette Wienerhatte 6,50. Silkehatte, Ulsterhatte, Cykelhuer. Hattekot anbefales til Julen. Kolossalt Udvalg. Flotte Faconer. Gustav Petersen, Gl. Kongevej 85 (lige v. Værnedamsvej).

INGREDIENSER
500 g hakket svinelever*
250 g hakket spæk (eller andefedt)
1 finthakket løg
75 g AMA Stege
75 g hvedemel
4 dl fløde 9% eller sødmælk
2 æg
2 tsk salt, peber
1/2 tsk stødt allehånde

*Leveren her kan erstattes med ande- eller hønselever som optøes og blendes, og ellers er opskriften den samme. ½ tsk. allehånde kan udelades.

Tilbehør: ristede champignon og sprød bacon

FREMGANGSMÅDE
Rør lever, spæk og løg sammen. Smelt AMA Stege i en gryde, tilsæt hvedemel og rør til det har suget margarinen. Tilsæt fløde lidt ad gangen mens der piskes og kog opbagningen godt igennem.
Sæt den til afkøling og rør den i levermassen. Pisk æggene sammen og rør dem i levermassen.

Krydr levermassen med salt, peber og allehånde og kom den i en stor ovnfast skål eller 3 aluforme
Bag leverpostejen 3/4-1 time ved 175gr.C i vandbad. Server med ristede champignon og bacon.

Du kan fryse den rå leverpostej i aluformene og bage dem senere.
Den frosne leverpostej sættes i en kold ovn. Sæt ovntemperaturen på 180 grader, og bag leverpostejen i 1½ time.
Kan evt. efterbrune et par min. på grill. (Hold øje med grillen)

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.