Julekalender 21. december: 5 internationale julemiddage

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

Overlevende fra jordskælvet i oktober på vej op ad en sti i området omkring Neelum-dalen i den pakistanske del af Kashmir. Vinteren varer frem til april, og der er stor mangel på fødevarer i området. -- Foto: Scanpix.
Overlevende fra jordskælvet i oktober på vej op ad en sti i området omkring Neelum-dalen i den pakistanske del af Kashmir. Vinteren varer frem til april, og der er stor mangel på fødevarer i området. -- Foto: Scanpix. Foto: Bax Lindhardt.

21. DECEMBER. Kristeligt Dagblads julekalender er i år et åndehul i decembers juletravlhed. Hver dag præsenterer vi et lille, skævt indslag om julen, der får pebernødderne til at glide hurtigere ned. Årets tema er julemad, men nisserne har været på spil og har et par gange om ugen skiftet julemaden bag dagens låge ud med et morsomt billede, en sjov video eller en anekdote fra dengang, julen endnu ikke var af lave. Dagens åndehul slutter altid med lækker juleopskrift.

I dag er der kun tre dage til juleaften, så lad se nærmere på, hvad man spiser til jul rundt om i verden. Nederst finder du en dejlig opskrift på tranebærtoddy.

Frankrig

I Frankrig og visse andre fransktalende lande spises réveillon, som er et langt måltid, der afholdes juleaften og nytårsaften. Navnet på middagen er baseret på det franske ord réveil (opvågning) og skyldes at måltidets deltagere bliver oppe til over midnat.

Almindelige retter ved måltidet réveillon inkluderer gås eller andelever (foie gras), østers, røget laks, hummer, stegt and, gås eller kalkun med kastanjer og fyld. Til dessert nydes en traditionel julekage kaldet La Buche de Noel. Det er en flødeskumskage, der fås med forskellig smag.

New Zealand

Julemiddagen i New Zealand består af stegt kalkun, stegte grøntsager, og tranebærsauce. Alternativt kan man få serveret skinke eller lam som hovedret. På grund af New Zealands tætte forbindelse til Storbritannien er julens måltider ikke så forskellige fra mange andre engelsktalende lande.

Fordi newzealænderne fejrer jul i sommervarmen, er det også almindeligt at grille og spise årstidens frugter såsom kirsebær og jordbær.

Storbritannien

På de britiske øer nydes julemiddagen ofte om eftermiddagen. Måltidet består typisk af stegt kalkun eller gås. Hertil får man stegte kartofler og grøntsager.

I England stod hovedretten i mange år på påfugl eller orne. Men efter franskmændene i 1700-tallet importerede kalkunen til Storbrittanien blev den hurtigt den foretrukne hovedret ved julemåltidet.

En fælles tradition i hele Det Forenede Kongerige er at bruge kalkunens ønskeben til at lave et ønske. To mennesker trækker i hver sin ende af ønskebenet indtil det brydes. Den person, som sidder tilbage med det største ben, får lov til at ønske.

USA

De fleste juleskikke i USA er videreført fra Storbritannien selv om traditioner fra andre europæiske lande også findes. Julemåltidet er ingen undtagelse. Tranebær sauce, kalkun, majs, squash og grønne bønner er almindelige. Desserten afspejler ofte deltagernes etniske baggrund, men kan eksempelvis være græskartærte, marcipan, sukker cookies eller Oreo-pie. Skinke eller roastbeef erstatter ofte kalkunen i julemåltidet fordi kalkun spises i anledning af Thanksgiving i november.


Danmark

For danskere er det gamle danske julemåltid ikke specielt internationalt. Men flæskestegen, gåsen og anden måtte alligevel med på denne liste. Kødet nydes traditionelt med kartofler, rødkål og rigeligt med sovs. Desserten består af risalamande, hvori man gemmer en mandel. Den heldige mandelfinder modtager en gave, der er kendt som mandelgaven. Til jul drikker mange gløgg og juleøl, der er specialbrygget til sæsonen og ofte har en højere alkoholprocent.

www.listverse.com

Ingredienser: 1 flasketranebærsaft; 2 usprøjtede appelsiner; 4 spsk. demerara sukker eller alm. sukker; 1 stang vanilje; ½ flaske mineralvand med brus.

Kom tranebærsaft, appelsiner i skiver, sukker og flækket vaniljestang i en gryde og bring i kog. Sluk og kom den varme saft i glas - halvt fyldt. Lige inden servering kommes lidt boblevand i, og den varme drik bruser lystigt uden at indeholde alkohol.

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER
2. DECEMBER
3. DECEMBER
4. DECEMBER
5. DECEMBER
6. DECEMBER
7. DECEMBER
8. DECEMBER
9. DECEMBER
10. DECEMBER
11. DECEMBER
12. DECEMBER
13. DECEMBER
14. DECEMBER
15. DECEMBER
16. DECEMBER
17. DECEMBER
18. DECEMBER
19. DECEMBER
20. DECEMBER