Julekalender 3. december: Sundt og slik i julen

Julehygge forbindes med en god kop kaffe med brune kager og vanillekranse. (Foto: Hans Christian Jacobsen)

Foto: Hans Christian Jacobsen.

Trænger du til et åndehul i juletravlheden? Her får du en ny, sjov vinkel på julen hver dag i december. Værsgo' og åbn dagens låge!

3. DECEMBER

Kristeligt Dagblads julekalender er i år et åndehul i decembers juletravlhed. Hver dag præsenterer vi et lille, skævt indslag om julen, der får pebernødderne til at glide hurtigere ned. Årets tema er julemad, men nisserne har været på spil og et par gange om ugen skiftet julemaden bag dagens låge ud med et morsomt billede, en sjov video eller en anekdote fra dengang, julen endnu ikke var af lave. Dagens åndehul slutter altid med lækker juleopskrift.

I dag kan du læse om, hvad danskerne propper i munden i den søde juletid. Nederst finder du en dejlig opskrift på figurkager

Hvor budgettet på de usunde varer stiger, så bruger vi færre penge på frugt. 124 kr. bliver det til i december mod 157 kr. i årets øvrige måneder, og det på trods af at forbruget af clementiner og appelsiner stiger eksplosivt fra 18 kr. resten af året til 43 kr. i december.

En stor del af de ekstra udgifter til mad i december går naturligvis til silden til julefrokosten, andestegen juleaften og alt hvad dertil hører. Men også budgettet til øl, vin og andre former for alkohol stiger godt. En husstand bruger 385 kr. på alkohol i december.

Det er 25 procent mere, end hvad vi bruger i årets øvrige måneder, hvor regningen på alkohol i gennemsnit ligger på 288 kr. Også forbruget på gløgg stiger voldsomt med 1.039 procent, alkoholfri øl stiger 2.520 procent.

Også slik, kager, æbleskiver og sodavand vejer godt til i julebudgettet. Den slags usundheder bruger vi nemlig 408 kr. på mod 328 kr. ellers.

Altså koster alkohol, sodavand, slik og kager en gennemsnitlig husstand 793 kr. i december.



Kager til ca. 20 personer- 100 stk.

Ingredienser:
100 g smør
50 g brun farin (ca. ¾ dl)
200 g sukker (ca. 2¼ dl)
300 g sirup (ca. 2 dl)
1 spsk stødt kanel
2 tsk stødt ingefær
1 spsk natron
3 dl mælk
1 kg hvedemel

Bagetid: Ca. 5 min. ved 200°

Fremgangsmåde:
Smelt smør, farin, sukker og sirup sammen ved svag varme. Tag gryden fra varmen. Rør krydderier og natron i. Tilsæt mælken lidt efter lidt.

Afkøl massen helt. Kom melet i, men hold lidt tilbage, så dejen ikke bliver for stiv. Ælt den godt igennem og tilsæt evt. resten af melet. Stil dejen tildækket i køleskab til næste dag. Rul dejen ud i ca. ½ cm"s tykkelse og stik den ud med kageforme. Bag kagerne øverst i ovnen, til de er svagt lysebrune. Afkøl kagerne på en bagerist og pynt dem.

Kilde: Karolines Køkken

LÆS OGSÅ:

1. DECEMBER
2. DECEMBER

Marie Louise Poulsen

Redaktør for kristendom.dk, pilgrimsvandring.dk og religion.dk. Har studeret Litteraturvidenskab og Moderne Kultur og Kulturformidling ved Københavns Universitet, Mediesociologi ved Lunds Universitet og Digital Design og kommunikation ved IT-Universitetet. Tidligere fagredaktør, freelance-journalist for avisens redaktion for Kirke og tro samt praktikant ved webredaktionen.

 

Tilføj kommentar

 
 
 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.