Til gudstjeneste med teknologi i hånden

Inden længe kan danske børn på telefonen læse om prædiketeksten, mens de er til gudstjeneste

Dreng taler i Apple Iphone mobiltelefon.
Dreng taler i Apple Iphone mobiltelefon. Foto: Christian Lindgren/.

Må børnene gerne tage en iPhone eller en iPad med og bruge den under gudstjenesten? Ofte er svaret i dag kort og godt nej. Men inden længe kan det blive tilladt, når firmaet Amondo får udviklet en helt ny app, altså et program til telefonen eller tableten. Appen forklarer børnene, hvad søndagens tekst betyder, og inviterer dem til at lære mere om livets store spørgsmål og måske om den kirke, de netop sidder i.

Scenariet med børn og unge, som er travlt beskæftiget med at hente kirkelig viden på deres telefon under gudstjenesten, har netop fået 375.000 kroner fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond under Kirkeministeriet.

LÆS OGSÅ: Kristendommen udfordrer sociale medier

Amondo ejes af Mette Wybrandt og udvikler normalt forskellige læringsmaterialer mest til brug i folkeskolen.

Jeg talte med den lokale sognepræst om børn og kirke, og vi fandt ud af, at der ikke rigtig findes tidssvarende værktøjer, som formidler de svære kristne budskaber, for eksempel når børnene er med til barnedåb og gudstjeneste. Med en ny app på telefonen kan de få svar på spørgsmål om svære kirkelige begreber, som optræder i gudstjenesten, og et tema vil handle om mange af de eksistentielle spørgsmål, som børn stiller både sig selv og forældrene, siger Mette Wybrandt.

Også for de voksne er der bevægelse i det digitale. Et online-kursus i christfulness tilbydes voksne af dialogorganisationen Areopagos og præsten Ole Skjerbæk Madsen. Det nye kursus består af undervisningsvideoer, tekster, meditationsvideoer, debatfora og personlig vejledning og varer i 10 uger.

Christfulness er udviklet af I Mesterens Lys, der er et forsøg på brobygning mellem kirke og moderne mennesker, som tumler med tilværelsens store spørgsmål. Projektet er en kristen parallel til mindfulness, der er en oprindelig buddhistisk fordybelsesteknik, som søger at vende destruktive tankemønstre til konstruktive, og det skulle gøre mennesker mere optimistiske og mindre stressede.

Idéen kom fra Kamilla Maria Jakobsen, som er i gang med sidste semester på 3K-uddannelsen kristendom, kultur og kommunikation.

Jeg har i nogle år været interesseret i, hvordan man kan bruge nettet til formidling af kristendom. Jeg har set, hvordan mange andre gør det inden for grene af selvudvikling og spiritualitet. Men jeg manglede nogle kirkelige tilbud med et kristent indhold på dansk grund. Flere præster er på Facebook, men jeg savnede nogle medier, hvor man kan vælge virkelig at fordybe sig og skabe længevarende relationer, siger Kamilla Maria Jakobsen.

Hun gik sammen med Ole Skjerbæk Madsen og andre fra I Mesterens Lys i gang med at udvikle et egentlig online-kursus i christfulness, som gennem bøger og video har opnået stor interesse i Danmark.

Fordelen ved kurset er, at interesserede kan få lov til at snuse til en kristen praksis på tidpunkter, som passer den enkelte, uden at skulle møde frem på et bestemt tidspunkt til et offentligt møde. Men hvis folk har lyst, kan de komme til vores offline-events, for eksempel i meditationsgrupper, siger Kamilla Maria Jakobsen.