Præst fritaget for tjeneste i Løgstør

Viborg Stift har sat en vikar ind i stedet for fritaget sognepræst. Lokaltbyrådsmedlem undrer sig over stiftets lukkethed i sagen

Løgstør havn set fra luften.
Løgstør havn set fra luften. Foto: Dieter Betz/Scanpix.

Der hersker lukkethed i sagen om en sognepræst fra Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne, som er blevet fritaget fra tjeneste. Viborg Stift har kort før årets konfirmationer fritaget sognepræsten for tjeneste, men stiftet oplyser ikke, hvad årsagen til præstens tjenestefritagelse er.

Biskop i Viborg Stift Karsten Nissen, bekræfter over for Kristeligt Dagblad, at den pågældende sognepræst er fritaget for tjeneste.

”Jeg kan ikke sige andet, end at den pågældende præst er fritaget for tjeneste med henblik på at få en afklaring og finde en løsning fremadrettet,” siger Karsten Nissen.

Han ønsker ikke at oplyse, hvilken afklaring der endnu mangler i sagen.

Sekretariatschef i Viborg Stift Bodil Abildgaard fortalte tidligere på ugen til Nordjyske Stiftstidende, at der ikke ligger noget kriminelt til grund for beslutningen om at fritage den pågældende sognepræst for tjeneste, men hun har ikke ønsket at udtale sig om årsagen. Viborg Stift har nu igangsat en ”proces for at finde ud af, hvad der skal ske”, men oplyser ikke, hvad den proces indebærer. I mellemtiden er en ny sognepræst indsat som afløser.

Formand for Løgstør Sogns Menighedsråd Erling Vingborg har over for Kristeligt Dagblad ikke ønsket at kommentere sagen.

”Menighedsrådet har ansvaret for det menige personale, men ansvaret for præsterne ligger hos provst og biskop. Så uanset hvad jeg måtte vide, har jeg ingen kommentarer,” siger Erling Vingborg.

Ifølge flere lokale kilder i Vesthimmerland hersker der også i lokalmiljøet undren over tavsheden omkring sognepræstens tjenestefritagelse.

”Det virker mærkeligt, at Viborg Stift melder ud, at præsten ikke har begået noget ulovligt, og hun er heller ikke sygemeldt, men hun er alligevel fritaget for tjeneste. Vi, der kender systemet, undrer os over, hvad der foregår. Jeg synes, at stiftet burde kommunikere mere åbent om denne sag, for den giver anledning til lokal debat og undren,” siger Jens Lauritzen, byrådsmedlem i Vesthimmerland Kommune.

Sognepræsten selv har ikke besvaret Kristeligt Dagblads henvendelser.