Biskopper accepterer solbadning på kirkegårde

Så længe man respekterer gravstederne og ikke støder de pårørende, er to nuværende og en kommende biskop ikke modstandere af, at man bruger kirkegårdenes parkarealer til at solbade

Solbadning kombineret med lektielæsning på en af de mange grønne områder på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København. Arkiv
Solbadning kombineret med lektielæsning på en af de mange grønne områder på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København. Arkiv. Foto: Scanpix.

I de senere år har der i de store byer været tendens til, at kirkegårdene i stigende grad har fået karakter af rekreative områder med særskilte parkarealer, hvor de besøgende kan læse til eksamen, gå sig en tur eller solbade.

Fænomenet er særligt udbredt i København, hvor eksempelvis Assistens Kirkegård på Nørrebro og Sundby Kirkegård på Amager har adskilt gravstederne fra de grønne områder. Og situationen er nogenlunde den samme i Aarhus, hvor Vestre Kirkegård bruges flittigt til eksamenslæsning for unge studerende i sommersæsonen.

Ud over klager fra besøgende over hundeejere, der ikke har brugt posen til at samle efterladenskaber op i, har man både i København og Aarhus oplevet, at pårørende til afdøde har følt sig generet af solbadende kvinder på kirkegårdene.

Det mener Elof Wester-gaard, der er formand for Foreningen for Kirkegårdskultur og 1. juni bliver bispeviet i Ribe, dog ikke er et problem, så længe man opholder sig i et rekreativt område af kirkegården og i øvrigt respekterer de andre gæster.

”Hvis man ser på kulturen i et historisk perspektiv, er der intet nyt i, at man bruger kirkegårdene til andre ting. Der har været en lang periode, hvor man har set kirkegårdene som en plads til andægtighed. Men i de senere år er der sket et skift i byer som Odense, Aarhus og København, hvor kirkegårdene også bliver brugt som rekreative områder,” siger Elof Westergaard, der peger på, at det må være op til den enkelte kirkegårdsbestyrelse at sætte rammerne for brugen.

Flere af klagerne i København og Aarhus er gået på, at kvinder har solbadet uden top. Men om det skal være tilladt, må afhænge af de lokale ønsker, mener Elof Wester-gaard.

”Det, at nogen solbader topløs, støder mig ikke, men det må være op til den enkelte kirkegård at vurdere. Der kan være områder, hvor det er i orden, og andre steder, hvor det ikke er,” siger Elof Westergaard, der peger på, at det er vigtigt at skelne mellem de områder, der er aktive gravsteder, og dem, der er rekreative.

”I forhold til Assistens Kirkegård i København er det interessant, at man har valgt at dele området op i to dele, hvilket er en god idé. Jeg synes, det er rart, at der kommer besøgende på kirkegårdene, men der skal være steder, hvor man i fred kan komme med sin sorg,” siger han.

Biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm, peger på, at det altid må være respekten for de døde og pårørende, der kommer i første række frem for øvrige gæsters ønsker for brugen af områderne.

”Helt generelt skal man opføre sig ordentligt, og hvis man gør andre kede af det med sin opførsel, skal man lade være. Man skal ikke træde på folks følelser og ligge topløs få meter fra et gravsted,” siger han.

Men han er ikke afvisende over for solbadning på kirkegårdsområder, hvis det ikke er til gene for andre mennesker.

”Man skal have tæft for, hvordan ens opførsel opfattes af andre mennesker. Der er ikke noget galt med at ligge uden top, hvis man finder et sted, hvor man ikke møder andre, men man kan lige så godt finde en ugeneret plads i et offentligt parkanlæg i nærheden af kirkegården,” siger Kjeld Holm.

Karsten Nissen, der er biskop over Viborg Stift, mener, der er stor forskel på, hvad man kan tillade sig på en lille landsbykirkegård og en storbykirkegård med parklignende arealer.

”Man må skelne mellem kirkegårde, der ejes af folkekirken, og de kommunale kirkegårde i Aarhus og København. På folkekirkens kirkegårde er der sjældent områder, hvor solbadning i det hele taget kan lade sig gøre,” siger han, men åbner dog for solbadning på egnede kirkegårde.

”Man må som de ansvarlige for hver kirkegård tage stilling til, hvor grænserne går,” siger Karsten Nissen.