Kinesere begår selvmord for at undgå kremering

Flere ældre kinesere i byen Anquing i den østlige kinesiske provins Anhui har taget deres eget liv inden for de seneste uger for at undgå tvungen kremering efter deres død.

De lokale myndigheder har forbudt begravelse med virkning fra den 1. juni, fordi begravelsespladserne optager landareal, som kan benyttes til landbrug eller især byggeri, beretter det kinesiske dagblad Beijing News.
De lokale myndigheder har forbudt begravelse med virkning fra den 1. juni, fordi begravelsespladserne optager landareal, som kan benyttes til landbrug eller især byggeri, beretter det kinesiske dagblad Beijing News. Foto: Kim Schou.

De lokale myndigheder har forbudt begravelse med virkning fra den 1. juni, fordi begravelsespladserne optager landareal, som kan benyttes til landbrug eller især byggeri, beretter det kinesiske dagblad Beijing News.

Myndighederne har lanceret en såkaldt begravelses-revolution, som skal ”bryde med gamle skikke og vaner” og indføre ”mere tidssvarende skikke”, siger lokale myndigheder til kinesisk presse. Det hedder endvidere, at begravelsesritualerne kan være skyld i skovbrande.

I de seneste måneder har myndighederne forsøgt at forhindre begravelse, som er en vigtig del af Fengshui-traditionens dyrkelse af forfædrene. Fengshui-kulten blev officielt afskaffet af Mao Tse-Tung, men mange ældre fortsætter med at følge traditionerne. Og i de seneste måneder har myndighederne i Anquing forsøgt at skræmme indbyggerne fra at begrave deres døde, blandt andet ved at konfiskere eller ødelægge de kister, som de ældre ofte køber på forhånd.

En 83-årig kvinde har således taget sit liv efter at have set medlemmer af det lokale kommunistparti save hendes kiste midt over for øjnene af hende. En 91-årig kvinde begik selvmord ved hængning, og andre har taget gift, beretter Beijing News.

I alt har seks mennesker begået selvmord i ugerne op til den 1. juni, hvor forbuddet trådte i kraft.

Urbanisering og voksende behov for landbrugsproduktion har øget konkurrencen om jord i Kina, hvor byggeriet er en væsentlig motor i den økonomiske vækst. Og Kina tager i stigende grad overraskende metoder i brug for at få adgang til nye byggegrunde. I Shiyan-provinsen er byen Hubei begyndte at planere bjergrigt terræn. Og i Lan-zhou i det vestlige Kina vil 700 bakker vige for bulldozere, har den amerikanske avis Wall Street Journal skrevet.

Myndighederne i Anquing afviser over for Beijing News, at selvmordsbølgen skyldes forbuddet mod begravelse.