Britiske præster må ikke være med i højreradikale partier

Engelske præster risikerer at blive fyret, hvis de er medlemmer af partier på den yderste højrefløj. En beslutning, der er uden fortilfælde

Racisme er en synd, og derfor må præster i den engelske statskirke, Church of England, ikke være medlem af højreorienterede grupperinger som British National Party, BNP, og National Front. Det har bispekollegiet i Church of England besluttet. Arkivfoto.
Racisme er en synd, og derfor må præster i den engelske statskirke, Church of England, ikke være medlem af højreorienterede grupperinger som British National Party, BNP, og National Front. Det har bispekollegiet i Church of England besluttet. Arkivfoto. .

Racisme er en synd, og derfor må præster i den engelske statskirke, Church of England, ikke være medlem af højreorienterede grupperinger som British National Party, BNP, og National Front.

Beslutningen er netop taget af bispekollegiet i Church of England og træder i kraft næste måned. Det er første gang, at præster får et formelt forbud mod at være med i en lovlig politisk bevægelse. Forbuddet er begrundet i racisme og diskrimination og forholder sig ikke til organisationer på den yderste venstrefløj. Bispekollegiet begrunder beslutningen med, at de to højreradikale partiers holdninger er uforenelige med kirkens lære, som siger, at alle er lige uanset race.

Professor i politisk filosofi ved Newcastle University Peter Jones finder beslutningen overraskende.

”Jeg kender ikke til, at nogen religiøs gruppe i Storbritannien har indført et sådant forbud. Det er også usædvanligt, fordi Church of England skal være en bred kirke, som omfatter hele det politiske spektrum,” siger Peter Jones til Kristeligt Dagblad.

Hvis en præst er medlem af eller aktivt støtter en af de højreradikale grupper, kan vedkommende få en disciplinærstraf og i yderste konsekvens blive smidt ud af kirken, fordi kirkens regler siger, at præster i deres embede og privatliv skal leve i overensstemmelse med kirkens lære.

Biskopperne henviser til en rapport fra 1968, som siger, at ”racisme og fordomme på baggrund af etnicitet er synder, som har en skadelig virkning på andre i samfundet og underminerer forkyndelsen og udlevelsen af Guds rige.”

Professor Peter Jones fremhæver, at beslutningen mest er symbolsk og uden den store betydning, fordi ingen præster i Church of England synes at være medlemmer af nogen af partierne på den yderste højrefløj.

”Jeg forstår derfor ikke, hvorfor de har gjort det, for det er ikke et presserende emne. Men det er principielt kontroversielt,” fastslår han med henvisning til, at der er tale om lovlige partier.

”Men fordi det er partier på den yderste højrefløj, så tror jeg ikke, der vil være protester. Hvis forbuddet omfattede UKIP, ville det være kontroversielt, selvom det parti også har medlemmer med smagløse holdninger,” mener Peter Jones med henvisning til uafhængighedspartiet, som takket være en kampagne mod immigration blev landets største ved valget til Europa-Parlamentet.

Peter Jones vurderer videre, at kirken har ret, når den siger, at beslutningen ikke vil stride mod menneskerettighederne, fordi britiske domstole har slået fast, at en politisk overbevisning ikke er omfattet af reglerne om retten til religionsfrihed og til at følge sin overbevisning.

En talsmand for det højrenationale BNP tager afstand fra beslutningen.

”Det er meget sigende for den måde, som Church of England bliver stadig mere politiseret på. Hvad der står skrevet i Bibelen og de hellige skrifter, kommer i anden række efter de politisk korrekte holdninger, som disse mennesker tilslutter sig,” hedder det i udtalelsen.

Church of England har ikke udstedt forbud mod medlemskab af venstreradikale bevægelser, og kirkens ledelse begrunder det med, at der ikke findes organiserede racistiske partier som BNP på den britiske venstrefløj.