Kirkeforskning får tiltrængt støtte

Fantastisk med øget fokus påforskning i kirken, som ellers harhaltet, mener teologiprofessor efter uddeling fra den nye videnspulje

”Det er fantastisk, at der sker så meget på kirkeforskningsområdet. Vi har længe haltet efter i forhold til for eksempel de nordiske lande,” siger Viggo Mortensen.
”Det er fantastisk, at der sker så meget på kirkeforskningsområdet. Vi har længe haltet efter i forhold til for eksempel de nordiske lande,” siger Viggo Mortensen. Foto: Arkivfoto.

Hvordan er vilkårene for kirkerne på landet? Og hvilke beslutninger ligger til grund for, hvorvidt forældre lader deres børn døbe eller ej?

Det er emnet for to projekter ud af fem, der tilsammen netop har modtaget knap to millioner kroner til kirkeforskning af forskellig art fra Videnspuljen.

Bag puljen står Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, hvis formål blandt andet er at indsamle og formidle data og viden, der er relevant for folkekirken og forholdet mellem kirke og samfund.

Projekterne tæller også en undersøgelse af folkets forhold til folkekirken, brugen af de gammeltestamentlige læsninger i forbindelse med en eventuel ny alterbog og betydningen af folkekirkens skoletjenester.

Alle meget relevante og vigtige projekter, mener Viggo Mortensen, professor emeritus i teologi, der har været tilknyttet Aarhus Universitet:

”Det er fantastisk, at der sker så meget på kirkeforskningsområdet. Vi har længe haltet efter i forhold til for eksempel de nordiske lande,” siger han og påpeger, at man på sigt også bør skaffe midler til fastansattes løn.

”Så vidt jeg kan se på beløbene, vil det være forskning, man engagerer sig i ved siden af ens øvrige arbejde. Man bør investere i fuldtidsstillinger til sådanne undersøgelser.”