Skal kirken dele kondomer ud på festivaler?

Folkekirken deler kondomer ud på Nibe-festivalen som en opfordring til de unge om at passe på sig selv og hinanden. Et eksempel på, at præster ikke sætter grænser for, hvor poppet folkekirken kan være, lyder det fra teologiprofessor

Hvorfor folkekirken overhovedet er på en musikfestival, begriber professor i teologi fra Københavns Universitet Svend Andersen dog ikke.
Hvorfor folkekirken overhovedet er på en musikfestival, begriber professor i teologi fra Københavns Universitet Svend Andersen dog ikke.

Plat, et ynkeligt forsøg på at være ung med de unge og et misforstået kærlighedsbudskab.

Det er blot nogle af de negative reaktioner, ungdomspræst Marie Petersen og sognepræst Elisabeth Hildestad fra Aalborg Stift har mødt, når de har fortalt, at de uddeler kondomer til de unge på Nibe-Festivalen.

Men kritikken preller af på de to præster. For dem handler det nemlig om at tage de unges virkelighed alvorligt. Og uden berøringsangst møde dem, hvor de er.

”De unge har sex, om vi deler kondomer ud eller ej. Det gør ikke forskellen især ikke på en festival, hvor man drikker øl, finder en kæreste og har det sjovt. Vi opfordrer dem til at passe på sig selv og hinanden. Og viser, at vi er der, hvis de har brug for nogle at tale med,” siger Marie Petersen.

Hvorfor folkekirken overhovedet er på en musikfestival, begriber professor i teologi fra Københavns Universitet Svend Andersen dog ikke.

”Det kan være rigtigt nok, at folkekirken skal være der, hvor folk er, men kun hvis den gør det, den er til for; nemlig at forkynde evangeliet om Kristus. Jeg kan ikke se, hvorfor folkekirken skal være på festivalen. Det er et eksempel på, at der er præster, som ikke mener, der er grænser for, hvor poppet folkekirken kan være. Derudover mener jeg, at biskopper tydeligere bør markere deres grænser for, hvad de vil være med til,” siger han.

Der har dog også været positive tilkendegivelser om folkekirkens tilstedeværelse på festivalen og uddelingen af kondomer. ”Klogt, sjovt og fremsynet” kalder kirkeordfører Pernille Vigsø Bagge (SF) det i en pressemeddelelse fra Aalborg Stift, ligesom Sex & Samfund støtter op om tiltaget.

Det er dog heller ikke forargeligt, mener Thomas Reinholdt Rasmussen, sognepræst i Sankt Catharinæ Sogn i Hjørring. Men det vidner om, at vi ikke er stærke nok til at mødes i troen.

”Vi skubber fokus, når vi kommer i kontakt med hinanden på den her måde. Og det afslører nogle svage menigheder. Hvor vi for 60 år tilbage ville have samlet os om skriften, samles vi nu om kondomer. Og det er ærgerligt.”

Men de to præster står fast. Først og fremmest er de der for at sprede et kærlighedsbudskab til de unge mennesker. Uddeling af kondomer er blot en lille del af det arbejde, som de to præster og en gruppe frivillige udfører på festivalen fra den 2. til den 5. juli. Ud over at uddele kondomer byder de på kaffe, kage og snak i deres telt, som har åbent døgnet rundt på festivalen, og hvor der også vil være forkyndende arrangementer.

”Kirken er nødt til at flytte sig og må være i berøring med den virkelighed, den befinder sig i. Vi skal mødes om skriften om søndagen, men sommetider må vi flytte derhen, hvor folk befinder sig. Hvis ikke kirken skal være der, hvor hele Nibes ungdom er, så ved jeg ikke, hvor vi skulle være,” siger Elisabeth Hildestad.

Biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro har ingen kommentarer.