Må man kalde sin biskop for vranglærer?

Hvad skal en biskop mene om en stormoské, om vielse af homoseksuelle og om det evige liv? Det, og meget mere, blev debatteret, da de fire bispe-kandidater i Viborg Stift torsdag aften mødtes til det første af fire debatmøder

Fire kandidater i Viborg Stift kæmper om bispeembedet, efter at biskop Karsten Nissen har valgt at stoppe son biskop.
Fire kandidater i Viborg Stift kæmper om bispeembedet, efter at biskop Karsten Nissen har valgt at stoppe son biskop. .

”Det er jeg meget enig med dig i” var ord, der blev sagt igen og igen, da de fire kandidater til bispesædet i Viborg Stift torsdag aften mødtes til valgkampens første debat i Tinghallen i Viborg. En debat, der åbenbarede, at lige meget hvilken af de fire kandidater, der kommer til at afløse Karsten Nissen, vil frihed, forkyndelse og nærvær vægtes højt, ligesom landsogne skal udvikles frem for afvikles.

Men til held for de 520 fremmødte præster og menighedsrådsmedlemmer var domprovst Niels Christian Kobbelgaard, generalsekretær Henrik Stubkjær, sognepræst Carsten Haugaard Nielsen og valgmenighedspræst Peter Hedegaard trods alt ikke enige om alt. Hvilket de gjorde en ihærdig indsats for at overbevise tilhørerne om, da kandidaterne hver især fik 10 minutters indledende taletid.

For eksempel henviste Peter Hedegaard til en ældre tekst fra Henrik Stubkjær, hvori sidstnævnte har talt for, at stiftsbidraget fra sognene skulle forhøjes til fem procent. I Viborg Stift ville dette ifølge Peter Hedegaard betyde 23 millioner kroner færre til sognene, hvilket han bestemt ikke var tryg ved. Henrik Stubkjær manede dog til sindsro.

”Der er tale om en artikel, som jeg skrev for flere år siden, og som jeg kan forstå, nu giver Peter søvnløse nætter. Men artiklen var ment som et oplæg til debat, og jeg går overhovedet ikke ind for at hæve udskrivningsprocenten,” forklarede Henrik Stubkjær.

Samme kandidat havde forud for sit oplæg indrømmet, at han havde en vis eksamenskriller i maven. Nervøsiteten fik både han og de andre kandidater dog hurtigt smidt af sig, såvel som jakkerne, der ved aftenens slutning hang på kandidaternes stolerygge.

Blandt tilhørerne blev der mellem kaffe og ostemadder tid til at gå kandidaterne på klingen.

En provst fra Viborg ville høre, hvad kandidaterne tænkte om det evige liv, og om den kristne tro gør en forskel her. Dertil understregede både Peter Hedegaard og Niels Christian Kobbelgaard at ”alt ikke er lige fedt”, og at det evige liv allerede er begyndt, hvortil Henrik Stubkjær erklærede sig ”fuldstændig enig”. Carsten Haugaard Nielsen skosede dog kandidatkollegerne for ikke at være tydelige i deres svar.

”Når man læser Johannes-evangeliet, så er troen det afgørende, der bærer over til det evige liv,” slog han fast.

Sognepræst fra Sønder Felding Orla Villekær stillede panelet to spørgsmål.

”Har kirken en forpligtelse på at være troværdig i et samfund, hvor der foregår overgreb på nyfødte, og der er klapjagt på handicappede? Og hvad med homovielser, som jeg anser for et stort, blødende sår i folkekirken. Hvis du, Niels Christian Kobbelgaard, går ind for det, mener jeg dermed, du er en vranglærer. Har jeg lov til at kalde dig det, hvis du bliver biskop?”, spurgte sognepræsten insisterende.

”Du må sige, hvad du vil om mig,” svarede Niels Christian Kobbelgaard og forsatte derefter med eftertryk:

”Men du kan ikke unddrage dig det biskoppelige tilsyn! Og hvis man mener, at vielse af homoseksuelle er et kirkesplittende spørgsmål, så tag dog konsekvensen!”

Abortproblematikken og synet på handicappede valgte ingen af kandidaterne at kommentere, mens Carsten Haugaard Nielsen medgav, at kirkens troværdighed var vigtig for ham, og at han anså Bibelen som kirkens grundbog.

Næste spørger var kirkeordfører for Dansk Folkeparti og sognepræst, Christian Langballe, der ønskede at høre, om den næste biskop, som man har set det i Haderslev, vil gå til byrådet og tale for en stormoské?

Til dette svarede Henrik Stubkjær:

”Jeg mener, det er biskoppernes primære opgave at bygge kirker. Men jeg går ind for religionsfrihed, og jeg har i mange internationale sammenhænge fulgt kampen for at bygge kirker. Derfor vil jeg også kæmpe for muligheden for, at andre religioner herhjemme kan dyrke deres tro,” sagde Henrik Stubkjær.

Spørgelysten forsatte, men aftenens ordstyrer, formand for folketingets kirkeudvalg, Karen Klint (S), måtte runde af for at få plads til et fælles fadervor og en salme. Stående afsluttedes aftenen med ”Du Herre Krist”, og de fire kandidater kunne atter trække jakken på og hvile talegaverne. Næste debatmøde er søndag den 10. august i Skive.