Tyske protestanter skal have ny leder

Nikolaus Schneider træder tilbage på grund af hustrus sygdom

Under et økumenisk møde i Tyskland taler to tyske kirkeledere sammen: Den afgående protestantiske leder, Nikolaus Schneider (tv.), og den tidligere pave Benedikt XVI.
Under et økumenisk møde i Tyskland taler to tyske kirkeledere sammen: Den afgående protestantiske leder, Nikolaus Schneider (tv.), og den tidligere pave Benedikt XVI. . Foto: Scanpix.

Nyheden om, at lederen af den Evangeliske Kirke i Tyskland, Nikolaus Schneider, træder tilbage, har overrasket mange tyskere. Nikolaus Schneiders embedsperiode skulle først ophøre i november 2015, men han vælger at træde tilbage allerede i november dette år, fordi hans kone er alvorligt syg af kræft.

”Dette skridt er uundgåeligt, fordi jeg vil ledsage min kræftsyge hustru. Jeg vil vie al min tid til vores fælles vej, og dette ønske kan ikke forenes med mine embeder i EKD,” siger Nikolaus Schneider i en pressemeddelelse fra EKD.

Den 66-årige biskop blev valgt til leder af Tysklands protestanter i 2010, efter Margot Kssmann var trådt tilbage på grund af spritkørsel.

Den Evangeliske Kirke i Tyskland er et forbund bestående af flere forskellige protestantiske kirker, for eksempel lutherske og calvinistiske også kaldet reformerede kirker.

Nikolaus Schneider har som leder af EKD's cirka 23,4 millioner protestanter markeret sig på en rolig og diskret måde i medierne. Han har især været en aktiv fortaler for de socialt svagt stillede grupper i landet og ofte kritiseret den tyske regerings flygtninge- og indvandrerpolitik. De seneste par år har det også skabt en del opmærksomhed, at Nikolaus Schneider i modsætning til mange andre ledende personligheder inden for EKD ikke er afvisende over for fosterdiagnostik.

Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung repræsenterer Nikolaus Schneider den sande kerne i tysk protestantisme: Han er troende, godt uddannet og socialt engageret.

Nikolaus Schneider er født i byen Duisburg som søn af en stålarbejder. Han voksede op i industriområdet Ruhr og er præget af arbejderbevægelsen. I 1980'erne demonstrerede han sammen med stålarbejdere for bevarelsen af deres arbejdspladser.

Nu har han været gift i mere end 40 år med matematik- og religionslæreren Anne, og sammen har de fået tre børn. Ægteparret har allerede tidligere haft kræft og døden tæt inde på livet. I 2005 døde den yngste af døtrene på grund af leukæmi. Nikolaus Schneider har til flere tyske medier sagt, at han aldrig har fundet et svar på, hvorfor datteren skulle dø, men at han er overbevist om, at hun er i tryghed hos Gud.

Nikolaus Schneider træder officielt tilbage som leder af EKD's råd, når den Evangeliske Kirke holder synode den 10. november. Eftersom hans embedsperiode egentlig skulle have varet frem til november 2015, vil hans efterfølger i første omgang kun blive valgt til at lede EKD i et år.

En af favoritterne til at efterfølge Nikolaus Schneider er ifølge flere tyske aviser Heinrich Bedford-Strohm, der i øjeblikket er leder af den evangeliske kirke i delstaten Bayern.

EKD's næstformand, Jochen Bohl, siger til avisen Welt, at han har stor respekt for Schneiders beslutning om at træde tilbage.

”Vi ønsker Anne og Nikolaus Schneider al mulig styrke på den vej, der ligger foran dem. Vi takker Nikola-us Schneider, fordi han er beredt til sammen med os i de kommende måneder at sørge for, at lederskiftet i EKD kan finde sted på en ordentlig måde.”

Ifølge Jochen Bohl vil andre medlemmer af EKD's råd allerede nu overtage nogle af Nikolaus Schneiders opgaver for at lette hans byrder.